Marokkóban vették őrizetbe a barcelonai gázolás két gyanúsítottját

Őrizetbe vettek két embert Marokkóban, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt a július 17-i és 18-i katalóniai merényletekhez – közölte kedden Rabatban Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter.

“A két ország közötti állandó kapcsolatoknak és együttműködésnek köszönhetően a marokkói hatóságok itt, Marokkóban őrizetbe vettek két embert, akinek köze volt a barcelonai és cambrilsi merényletekhez. A nyomozás érdekében nem kívánok a részletekre kitérni” – mondta a miniszter.

Juan Ignacio Zoido kedden marokkói kollégájával találkozott, hogy megvitassák a 16 halálos áldozatot követelő spanyolországi támadás ügyében folyó nyomozást.

Az Iszlám Állam terrorszervezet által vállalt támadások főbb gyanúsítottjai marokkói állampolgárok, illetve marokkói származásúak. Többségük hosszú évek óta Spanyolországban él.

Marokkó szorosan együttműködik a spanyol biztonsági erőkkel – hangsúlyozták a miniszterek.

Abdel-Uafi Laftit marokkói belügyminiszter szerint a második és harmadik generációs marokkói bevándorlók európai országokban született gyermekeinek “külön figyelmet kell szentelni (…), hogy ne kerüljenek a terrorizmus hálójába, mindenekelőtt az ellenőrizetlen mecsetekbe vagy bizonyos szélsőséges imámok keze közé”.

A 2M marokkói televízió által sugárzott felvételek szerint egy másik találkozó is volt kedden Rabatban magas szintű spanyol és marokkói biztonsági vezetők – közöttük Abdel-Latíf Hammusi, a marokkói kémelhárítás feje és Pablo Salas, a spanyol Guardia Civil (rendőri feladatokat ellátó katonai szervezet) hírszerzési osztályának vezetője – között.

Juan Ignacio Zoido 2016 vége óta most harmadszor látogatott Marokkóba, a két ország állítása szerint példamutatóan együttműködik a terrorizmus elleni harcban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »