Martin Schulz: kancellár leszek!

Martin Schulz: kancellár leszek!

BERLIN. Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje szerint jó esélye van rá, hogy õ legyen a következõ német kormányfõ. Schulz a ZDF országos köztelevíziónak adott interjúban azt mondta, még semmi sem dõlt el, minden lehetséges, megéri kampányolni az utolsó pillanatig.

A politikussal készült beszélgetés vasárnap este lesz látható a televízióban. Az elõzetesen közölt részletek szerint Schulz nyitottnak mutatkozott ismét együtt kormányozni az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és bajor testvérpártjával a Keresztényszociális Unióval (CSU) abban az esetben, ha õ lesz az új kancellár.

A szociáldemokraták jelöltje annak ellenére nyilatkozott ilyen magabiztosan, hogy pártja a közvélemény-kutatások szerint bõven le van maradva mögött a CDU/CSU mögött. A felmérések szerint a konzervatív uniópártok támogatottsága 37-40 százalékos, míg az SPD 23-25 százalékon áll.

Schulz az interjúban kritizálta a német autógyártókat, mert szerinte az iparág "elaludta a jövõt". Úgy vélekedett, hogy a gyártók a rövidtávú pénzügyi sikerek érdekében nem fektettek be olyan területekbe, amelyekbe a jövõ érdekében invesztálni kellett volna.

Ez a magatartás vezetett el a dízelbotrányhoz, amelynek most a dízelautó-tulajdonosok – elsõsorban az ingázók, kisiparosok, szállítók – "fizetik meg az árát" – mondta a politikus.

Martin Schulz vasárnap este a német RTL kereskedelmi televízióban is szerepel, amelyben állampolgárok kérdezik több témában. Az adásból elõzetesen közöltek szerint a menekültek és migránsok kiutasításával kapcsolatban a kancellárjelölt azt mondta: ha valaki ebben az országban védelmet kér, de nem tiszteli a törvényeket, akkor ki kell utasítani.

Schulz ostobaságnak nevezte a Horst Seehofer bajor miniszterelnök, CSU-elnök által szorgalmazott 200 ezres felsõ határt a menekültek és migránsok befogadásával kapcsolatban. Választási gyõzelme esetére pedig azt ígérte, minden megtesz azért, hogy európai szinten nagyobb szolidaritás alakuljon ki a menekültek segítésében, eddig ugyanis szerinte sok tagország kibújt a teherviselés alól és Németország mögé rejtõzött.

A szolidaritás egy alapelv, nem "mazsolázgathat" belõle mindenki a kedve szerint – jelentette ki. Hozzátette, kancellárrá választása esetén Németország csak akkor hagyná jóvá az EU költségvetését, ha megegyezés születne egy egységes bevándorlási és menekültpolitikáról.

Az RTL mûsorában a politikus óvta az Egyesült Államokat attól, hogy provokálja a kínai kormányt, mivel – véleménye szerint – Kína kulcsszerepet játszhat az Észak-Korea és az Egyesült Államok között kialakult konfliktus megoldásában. Ezzel azokra a hírekre reagált, amelyek szerint hétfõn Donald Trump amerikai elnök bejelentheti a Kína elleni kereskedelmi fellépést.

Az egyik stúdióvendég kérdésére válaszolva azt mondta, a krízist látva megérti az esetleges atomháború miatti aggodalmakat, õ maga is aggódik, de a felelõsségteljes politikusok ilyen helyzetben nem engedhetik meg maguknak, hogy a félelem vezesse õket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »