May: Oroszország "arcátlan támadást" intézett az Egyesült Királyság ellen

Oroszország „meggondolatlan és arcátlan” támadást intézett az Egyesült Királyság ellen Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezésével – jelentette ki a brit miniszterelnök az európai uniós vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Rövid nyilatkozatában Theresa May arról számolt be, hogy a munkavacsorán fel fogja vetni a kérdést a kollégáinak, közeli szövetségesekként és barátokként ugyanis hasonló kihívásokkal néznek szembe az európai országok.

„Világos, hogy az orosz fenyegetés nem ismer határokat” – hangoztatta.

Hozzátette, a történtek „az Európa és közeli szomszédai, például a nyugat-balkáni és a közel-keleti államok elleni orosz agresszió mintájába illeszkednek”.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő aláhúzta: az egység a legerősebb politikai jelzés, amit küldhet az EU.

Újságírói kérdésre válaszolva Dalia Grybauskaite litván elnök csütörtökön azt közölte, a Szkripal-ügy miatt országa is fontolgatja orosz diplomaták kiutasítását, ahogyan azt az Egyesült Királyság tette.

Leo Varadkar ír kormányfő ismételten teljes támogatásáról biztosítatta az Egyesült Királyságot, a történteket pedig „felháborítónak és elítélendőnek” nevezte.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő ennél jóval visszafogottabban nyilatkozott. „Úgy gondolom, szolidaritásunkat fogjuk kifejezni az Egyesült Királysággal, azonban ki kell vizsgálnunk a történteket, és rendkívül felelősségteljesen kell eljárnunk” – hangsúlyozta.

Hivatalos bejelentés szerint csütörtök este Theresa May háromoldalú egyeztetést fog tartani Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel, amelynek során többek között az angliai mérgezést is megvitatják.

Az uniós vezetők a munkavacsorán közös nyilatkozatot fogadnak majd el a Szkripal-üggyel és a legfrissebb törökországi fejleményekkel kapcsolatban is. Szakemberek szerint minél élesebben elítélik, hogy török hadihajók próbafúrásokat akadályoztak meg Ciprus közelében a Földközi-tengeren, a török hatóságok pedig „jogtalanul” őrizetbe vettek két görög katonát, annál élesebb nyelvezetbe fog beleegyezni Ciprus és Görögország Oroszország kapcsán.

Vérmintát kaphatnak Szkripaltól és lányától a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértői

Hírdetés

Az illetékes londoni bíróság csütörtöki végzése szerint vérmintát vehetnek az orvosok a délnyugat-angliai Salisbury városában csaknem három hete idegméreggel megmérgezett Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynöktől és lányától, Julija Szkripaltól, annak érdekében, hogy a mintát a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Nagy-Britanniában dolgozó szakértői is megvizsgálhassák.

Csütörtökön hazaengedték a kórházból azt a rendőrt, aki a sürgősségi szolgálatok tagjai közül elsőként ért az incidens helyszínére, és szintén súlyos mérgezést szenvedett.

A vérmintáról szóló döntést a londoni felsőbíróság azon tanácsa hozta, amely a cselekvés- és döntésképtelenné vált emberek ügyében folyó hatósági vizsgálatok elvégzéséhez szükséges határozatokra szakosodott.

A 18 oldalas végzés részletes jogi levezetés eredményeként megállapítja, hogy sem Szergej Szkripal, sem lánya állapota nem teszi lehetővé önálló döntésüket a vérminta vételéről és átadásáról az OPCW szakértőinek.

Az eljáró bíró ugyanakkor arra a véleményre jutott, hogy mindkettőjük érdekeit az szolgálná a legjobban, ha az OPCW által igényelt vérmintát a kezelőorvosok levennék és átadnák a szervezet szakértőinek.

Az OPCW szakemberei a brit kormány meghívására hétfőn érkeztek Nagy-Britanniába, és irányításukkal több külföldi laboratóriumban párhuzamosan vizsgálják a Salisburyben használt hatóanyagot.

Az azonosítási eljárás a brit kormány szerint legalább két hétig eltart, és célja a brit szakértők által elvégzett eddigi vizsgálatok eredményeinek független ellenőrzése.

A londoni felsőbíróság csütörtöki végzésében azonban az eljáró bíró felfedi, hogy Szkripaléktól a brit szakértők már vettek vérmintát, és ennek vizsgálata Novicsok osztályú idegméreg vagy ahhoz nagyon közeli összetételű hatóanyag jelenlétét mutatta ki.

A végzés szerint ezt a vizsgálati eredményt a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetének egy szakértője tárta a bíróság elé.

Theresa May brit miniszterelnök már a múlt héten, a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában bejelentette, hogy a Porton Down-i kutatóintézet szakértőinek megállapítása szerint a Novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát.

Szkripalék állapotáról a londoni felsőbíróság csütörtökön ismertetett végzése megállapítja: egyelőre nem tudható, hogy a mérgezés hosszú távon pontosan milyen hatást gyakorol egészségükre, de az eddig elvégzett orvosi vizsgálatok arra vallanak, hogy sérülhettek mentális képességeik.

Az eljáró bíró szerint e sérülés mértéke jelenleg nem megállapítható, és nem lehet megmondani azt sem, hogy Szkripal és lánya mikor, vagy milyen mértékben nyeri vissza mentális képességeit.

A végzés szerint mindketten válságos, de stabil állapotban vannak, de nem elképzelhetetlen, hogy állapotuk esetleg gyors romlásnak indulhat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »