Még a Kádár-korszakban sem volt ilyen Jánoshidán

Még a Kádár-korszakban sem volt ilyen Jánoshidán

„Ilyet eddig soha nem éltem át, és Jánoshidán a legidősebbek még a Kádár-korszakból sem emlékeznek arra, hogy egy lakossági fórumon belefojtsák a szót egy megtámadott emberbe” – szögezte le lapunknak Eszes Béla, aki a jászsági település vezetője húsz éve. A múlt héten esett meg vele ez a szégyen, amikor Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, egyben Jász-Nagykun-Szolnok megye 2. számú választókerületének kormánypárti jelöltje a községben tartott fórumot. Eszest mint egyik ellenzéki ellenfelét szidalmazta többek között bőszen a fideszes politikus úgy, hogy a történtek után volt, aki kifakadt: „A hatvanas években ettől nagyobb demokrácia volt, ilyen hatalmaskodást még az elvtársak sem engedtek meg maguknak.”

http://mno.hu/

„Az Új Kezdet párt egyik alapítójaként, az LMP színeiben indulok Jánoshidán. Tíz évig voltam a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének az elnöke, három éve pedig a Magyar Önkormányzatok Szövetségének a társelnöke vagyok. Azért támadott dühödten Pócs János, mert megmondtam: nem játszom tovább a »süket vagyok, néma vagyok, vak vagyok« játékot, amit a Fidesz ráerőltet minden önkormányzatra és polgármesterre. Senki nem »szólhat ki« a rendszerből, mindenkinek úgy kell csinálnia, mintha minden rendben lenne, különben elzárják a csapokat. A szembeszálló településeknek nincs pályázati forrás, de működésre sem kapnak egy fillér többletpénzt sem. A hatalom valóban tönkre tudja tenni az ország bármelyik önkormányzatát” – állítja Eszes Béla.

„Jánoshida egy 2500 lakosú település, én mindeddig független voltam, a pártok azért támogattak, mert a győzelmeimet »kitűzhették a sapkájuk mellé«” – mondta a polgármester. Úgy emlékezett, volt olyan időszak is, amikor minden párt támogatta. Az utóbbi másfél évtizedből 2002-ben, 2010-ben és 2014-ben a Fidesz, 2006-ban pedig az MDF állt mögötte. A jelenlegi kormánypártokkal az előző évekig jó volt a viszonya: négy évvel ezelőtt március 15-re Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta neki a „közszolgálatban hosszú időn át színvonalasan végzett munkája, Jánoshida község polgárai érdekében végzett tevékenysége” elismeréseként. A Kormány.hu-n ma is olvasható az Értékteremtő közfoglalkoztatás Jánoshidán című cikk, amely 2015 augusztusában jelent meg a Magyar Demokratában más településeknek példaként.

http://mno.hu/

„Ezért is döbbentett meg Pócs János viselkedése, folyamatos szidalmazása. Szemenszedett hazugság, amit állított, hogy a Fidesz-kormány 750 milliós adósságot vállalt volna át Jánoshidától” – hangsúlyozta a polgármester. Kifejtette: az önkormányzat 2008-ban a település fejlesztési céljainak fedezetére kötvényt bocsátott ki 450 millió forint értékben svájci frankban elszámolva.

Hírdetés

http://mno.hu/

 

„A valóságban 100 millió forintot költhettek el, hiszen 350 milliós volt az úgynevezett óvadéki jellegű kötvény, ami nem felhasználható. A devizaárfolyamok megugrása miatt végül a Magyar Államkincstárnak 101 millió forint felhasználásával számoltunk el. Volt még az önkormányzatnak két felhalmozási célú hitele, amely együttesen 8,7 milliós tétel, továbbá volt még egy 30,7 milliót meghaladó folyószámlahitelünk is: az állami adósságátvállalás összesen nem érte el a 141 millió forintot. E pénzeket mind Jánoshida fejlesztésére: fűtés-korszerűsítésre, a közvilágítás korszerűsítésére, az intézmények energiatakarékos, napelemes felújítására, belvízelvezetésre, csatornázásra, útjavításra, a közösségi házra költöttük az utolsó fillérig. Mind megvalósult, és minddel elszámoltunk. Amúgy pedig több lépcsőben az ország összes önkormányzatának az adósságát átvállalta a kormány, ezzel kár hivalkodni” – emelte ki a polgármester.

Szerinte sajnálatos, hogy Pócs János még a feleségét sem kímélte, felhánytorgatva neki, hogy Fidesz-tag. „Hát akkor elmondom: azért lett Fidesz-tag, azért alakítottuk meg a párt jánoshidai szervezetét 2000-ben, mert az akkori megyei közgyűlés fideszes vezetése ehhez kötötte a támogatást az óvodánk tönkrement tetejének a megjavíttatásához. Sajnos ez akkor is így ment, és ma sincs másként”– fűzte hozzá Eszes Béla.

Szerinte a XXI. század demokráciája Fidesz módra, hogy a lakossági fórum, amelynek levezetője Jászberény polgármestere – a szintén fideszes Szabó Tamás Pócs kampányfőnökeként – alpári szavakkal nem adott neki szót, nem reagálhatott a vádakra.

„Azt is mondták, hogy fenyegetem a közmunkásokat, miközben valóban példaértékű a jánoshidai közfoglalkoztatás. Rendszeresen beszélgetek velük, bármilyen problémával fordulhatnak hozzám, nincs ezzel semmi baj. Azzal inkább, hogy egy itteni fórumra száz embert hoztak buszokkal, a helyiek közül alig voltak 40-50-en. Amúgy engem telefonon – igaz, géphangon – maga Pócs János hívott a fórumra, mégsem védekezhettem a mocskolódás ellen, s a DK jászberényi képviselőjelöltje, Gedei József sem mondhatott véleményt. Aljasságaikat azzal magyarázták, hogy ez itt nem jelölti vita” – mondta egy héttel a történek után is felháborodva Eszes Béla.

http://mno.hu/

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »