Még mindig nincs ítélet a plakátfestők perében

Még mindig nincs ítélet a plakátfestők perében

Továbbra sem tudni, ki a 2015-ös szegedi plakátfestő akció sértettje és károsultja, ezért tegnap sem született ítélet a két és fél éve húzódó perben.

A beidézett tanú nem tudta csatolni a szükséges szerződéseket, ezért a másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék elnapolta a két, rongálással vádolt aktivista tárgyalását. A menedékkérőket segítő MigSzol nevű szervezetben ismertté vált Szalai Balázs és Kékesi Márk még 2015 júniusában, Szegeden festett le hét nemzeti konzultációs plakátot.

Az első fokú bíróság tavaly januárban 1-1 évre próbára bocsájtotta, és 32.400 forint megfizetésére kötelezte őket, de védőjük bűncselekmény hiányában felmentésüket kérte.

Néhány hónappal később a Csongrád megyei főügyész-helyettes is a vádlottak felmentését kezdeményezte. Az aktivisták azt szeretnék, hogy a bíróság kimondja: csupán véleményt nyilvánítottak, és nem követtek el bűncselekményt.

„Hiszek a jogállamiságban és azt gondolom, hogy azért húzódik, mert a bíróság minden lehetséges körülményt számításba vesz. Nyilvánvalóan erősen adódik az a feltételezés, hogy itt valamilyen politikai motiváció van, ez megfordult a mi fejünkben is, de én nem szeretnék ilyesmivel vádolni senkit. Én azt gondolom, hogy ez egy korrekt eljárás. Megvárjuk a végét, és akkor fogunk tudni nyilatkozni erről” – mondta Kékesi Márk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »