Megállapodtak: nagyon sokba fog kerülni a két atomerőmű

Két atomerőmű építéséről szóló szerződést írt alá Banglades állami atomenergia-ügyi bizottsága a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnel pénteken.

A dokumentumban két, egyenként 1200 watt teljesítményű erőmű megépítéséről állapodott meg a két ország. A két projekt összesen 12,65 milliárd dollárba (1 dollár = 288 forint) fog kerülni. Az építési munkálatokat jövő év elején kezdik meg a bangladesi fővárostól 160 kilométerre fekvő Ruppur mellett – közölte a bangladesi tudományos és technológiai minisztérium szóvivője.

A projekt költségeinek közel 90 százalékát Oroszország finanszírozza, a kölcsön – amelynek a kamata a Libor plusz 1,75 szálék – visszafizetését 28 éven belül, 10 év türelmi idővel vállalta a bangladesi fél. A tervek szerint az első erőművet 2022-ig, a másodikat 2023-ig helyezik működésbe. A bangladesi pénzügyminiszter közölte, az újgenerációs reaktorok élettartama 60 év, amit további 20 évvel meg lehet hosszabbítani. A megegyezés alapján a Roszatom üzemelteti az erőműveket az első évben, ami alatt a nukleáris üzemanyag költségeit is magára vállalja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »