"Megérdemli, hogy megdögöljön" – hangfelvétel lehet a bizonyíték Gyárfás ellen

"Megérdemli, hogy megdögöljön" – hangfelvétel lehet a bizonyíték Gyárfás ellen

Előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették tegnap Gyárfás Tamást, az úszószövetség volt elnökét, akit felbújtóként gyanúsított meg a Nemzeti Nyomozó Iroda Fenyő János néhai médiacézár húsz évvel ezelőtti meggyilkolásával kapcsolatban. Egy hangfelvétel bizonyíthatja, hogy Gyárfás és Portik Tamás volt olajmaffiózó egyeztetett Fenyőről. Kovács Lajos egykori rendőr ezredes a Magyar Időknek elmondta: Gyárfás mint lehetséges felbujtó már az ezredfordulón a hatóság látókörébe került.

Fenyő János médiacézár 1998. február 11-i megöletésével összefüggésben felbujtóként gyanúsította meg tegnap a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Magyar Úszószövetség egykori elnökét, a Nap TV korábbi tulajdonosát, Gyárfás Tamást. A nyomozó hatóság szerint Gyárfás vette rá az egykori olajmaffió­zót, Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyőt.

A producert őrizetbe vették, és az NNI indítványozza az előzetes letartóztatását, mivel tartani lehet attól, hogy Gyárfás kivonja magát az eljárás alól, és megszökik.

Az ügy nyomozását korábban vezető Kovács Lajos ezredes, az ORFK egykori, úgynevezett döglött ügyek osztályának vezetője a Magyar Időknek úgy nyilatkozott:

– Az ezredforduló táján erősen leszűkítettük a lehetséges felbujtók körét, s köztük volt az új gyanúsított is. Fenyőnek számtalan ellensége volt, a legprominensebb közülük Gyárfás Tamás, akivel a sajtóban háborúztak. A gyanúnk csak tovább erősödött, amikor a tudomásunkra jutott Gyárfás és Portik kapcsolata, ami nem baráti, inkább üzleti jellegű volt – fogalmazott az exrendőr.

Kifejtette: a bizonyítékaikkal ekkor felkereste az ügyészség egyik magas beosztású vezetőjét, aki elismerte, hogy bizonyítottnak látszik a felbujtó személye, ám azt mondta, amíg a gyilkost nem fogják el, a bíróságon nem állhat meg az ügy.

– Nyugdíjba vonulásomig, 2006-ig azonban nem került kézre Jozef Rohác, akiről tudtuk, hogy ő a végrehajtó, csak nyoma veszett – jelentette ki Kovács Lajos, akiről közismert, hogy irodája falán ott volt Gyárfás fotója, ezzel üzent a médiavállalkozónak.

Az ügyben egyébként március 22-én már gyanúsítottként hallgatták ki Portik Tamást, aki felbujtóként összesen 28 éves fegyházbüntetését tölti Boros Tamás, valamint Prisztás József vállalkozók meggyilkolása miatt, és a gyanúsítás szerint közvetlenül ő adott utasítást Jozef Rohácnak Fenyő likvidálására. Az olajozás zászlóshajója, az Energol Rt. volt igazgatója a gyanúsítása óta vallomást is tett, ám azt, hogy kitálalt-e, nem lehet tudni.

Az ORFK tegnap a Magyar Időknek is megerősítette a Pesti Srácok.hu információit. A portál szerint kőkemény bizonyítékok, köztük egy hangfelvétel van a rendőrség birtokában. Ezen – az állítólag az Energol-vezér által tizennégy éve készített – felvételen Portik és Gyárfás beszélgetése hallható.

A felvételen Fenyő Jánosról lehet szó. Ezt azt a feltevést erősíti, hogy a korábbi, elítéltek által tett terhelő vallomások után konkrét bizonyíték is vannak már a felbujtó személyére. A Magyar Idők forrásai szerint nem zárható ki, hogy ezzel a hangfelvétellel próbálta megzsarolni Gyárfás Tamást egy Jozef Roháchoz és Portikhoz közel álló, szlovák maffiózókapcsolatokkal rendelkező férfi. Tavaly novembertől folyik büntetőeljárás a szabadlábon védekező Imrich K. ellen, és a nyomozás részeként, jogsegély keretében a szlovák különleges nyomozók a minap házkutatást tartottak Rohác testvérének felvidéki házában egy hangfelvételt keresve.

Források szerint ezt meg is találták, és a felvétel azonos az NNI birtokában lévő tárgyi bizonyítékkal.

Fenyő Jánost a jogerős ítélet szerint Jozef Rohác ölte meg, akinek a gyanú szerint a Boros Tamás és Prisztás József vállalkozók megöletéséért jogerősen 13, illetve 15 év fegyházbüntetéssel sújtott Portik Tamás adott megbízást. A Fenyő-merényletben lehetséges megbízó(k) utáni kutakodást a Nemzeti Védelmi Szolgálat a Rohác elleni jogerős ítélet napján kezdte el, majd a feltárt bizonyítékok alapján az eljárást nyílttá téve átadták azt az NNI-nek. A Portik elleni gyanút számos nyilatkozat, köztük legalább egy védett tanú vallomása támasztja alá.

Hírdetés

Korábban felmerült, hogy a több súlyos bűncselekményben is érintett Tasnádi Péternek közvetítőként köze lehetett a Fenyő-merénylethez. Tasnádi néhány éve a bíróságon, a Fenyő-ügyben tanúskodva azt állította, hogy Gyárfás Tamástól 1997 őszén megbízást kapott Fenyő meggyilkolására, ám nem teljesítette azt. Tasnádi vallomása után az ügyben tanúként beidézett, és a folyosón várakozó Gyárfást az eljáró tanács elnöke, Cserni János meg sem hallgatta, hanem hazaküldte.

Az olajozásban Portikék konkurenciáját jelentő Conti Car-os csoport vezetője, Radnai László 2011 őszén azt vallotta a rendőröknek, Fenyő megölésére Portik adott megbízást azért, hogy a Nap TV korábbi tulajdonosa, Gyárfás Tamás kedvében járjon, akinek a segítségével teret akart nyerni a médiá­ban. Egy védett tanú ugyancsak erről beszélt a rendőröknek. Szerinte Portik valóban médiabefolyást akart szerezni Gyárfás és Fenyő segítségével, de utóbbi felrúgta a megállapodásukat. Portik a magas rangú, baloldali politikai kapcsolatait is bevetette volna az üzlet érdekében, ám a médiavállalkozónak ekkor már más elképzelése volt, önálló párt alapításán gondolkodott.

Portik és Gyárfás régről ismerik egymást. A producer 2004-ben egy százmillió forintnál is többet érő hegyvidéki, Ágnes utcai ingatlant cserélt el Portik Tamás élettársával. A már említett védett tanú pedig az NNI-ben azt vallotta, hogy Gyárfás jelen volt azon a találkozón a Portik érdekeltségébe tartozó Művészinas étteremben, amikor az Energol-vezér kimondta Fenyő halálos ítéletét. A tanú szerint Portik őrjöngeni kezdett, amikor megtudta, hogy Fenyő felrúgta a megállapodásukat, és kijelentette, hogy „hazavágja” a nagyvállalkozót. A védett tanú szerint Gyárfás Tamás erre azt mondta: „Tomikám, ezzel nekem is nagy szívességet tennél […] különben is, megérdemli, hogy megdögöljön.”

A merénylet Portik és az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Laborc Sándor egyik találkozóján, a budai Vadrózsa étteremben is szóba került. Portik 2008 júniusában arról panaszkodott a polgári elhárítás vezetőjének, hogy a Fenyő-ügyben eljáró egyik nyomozó arra akarta rávenni, vallja azt, Gyárfás megbízta Fenyő megölésének megszervezésével, ám ő – mint azt a rögzített beszélgetésről készült jegyzőkönyv tanúsítja – a rendőrtiszt felvetésére tagadta, hogy az úszószövetség jelenlegi elnöke ilyen kéréssel fordult volna hozzá. Portik a beszélgetés során azt is felajánlotta Laborcnak, hogy terhelő adatokat, lejárató információkat gyűjt, illetve állít elő vezető fideszes politikusokról.

Gyárfásra utalt a legtöbb gyanús körülmény

Kovács Lajos az ATV Startban is beszélt arról, hogy már évekkel korábban felmerült benne a most őrizetbe vett Gyárfás neve, el is ment egy magas rangú ügyészhez, akinek javasolta az őrizetbe vételt, de amíg nem volt meg az elkövető, nem vehették őrizetbe.

Gyárfás Tamásra gondolt, amikor korábban utalt többször is, név nélkül a lehetséges felbujtóra? – kérdezte Vujity Tvrtko a döglött ügyek osztályának egykori vezetőjétől, aki sokáig vezette a nyomozást a Fenyő-gyilkosság ügyében.

– Igen, őrá – válaszolta Kovács Lajos. Az egykori rendőr ezredes elmondta, ez egy rendhagyó gyilkosság volt 1998-ban, ugyanis ilyen kaliberű embert, mint Fenyő János volt, ritkán gyilkolnak meg. Ezért történhetett szerinte az is, hogy a budapesti rendőrségtől viszonylag hamar elvették az ügyet, aztán hosszú hónapok után ’98 őszén, egy átszervezést követően megalakult a döglött ügyek osztálya, és megkapták ezt az ügyet is.

Mint mondta, a gyilkosság nem egy indulatból elkövetett tett volt, hanem egy szervezett, hosszú munkával előkészített emberölés, melynek során többek között olyan fegyvert szereztek, ami lekövethetetlen, úgy vásároltak autót is, ráadásul a gyilkos szemtanúk láttára, saját arcával követte el a tettet.

Kovács szerint nehéz megmondani, miért most történt Gyárfás őrizetbe vétele, de szerinte várható volt, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik. Az áttörés pillanata, úgy gondolja, Jozef Rohác őrizetbe vétele volt Prágában közel tíz évvel ezelőtt. „Rá 3-4 évre került képbe, nagyrészt az őellene folyó nyomozás után Portik Tamás, aki 2012-ben őrizetbe került, azóta bent van” – fogalmazott Kovács, aki szerint azóta folyamatosan bizonyíthatóvá válnak azok az ügyek, amik 90-es években történtek, ezért gondolja, hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében is el kellett jönnie ennek a pontnak előbb-utóbb.

A korabeli nyomozással kapcsolatban azt mondta, először Fenyő környezetéből kellett kikeresni azokat a személyeket, akiknek érdekében állhatott a médiacézár meggyilkolása, ami nem volt egyszerű, mert közutálatnak örvendett az áldozat. Amikor látták, hogy Fenyőnek mennyi ellensége van, akkor abból indultak ki, kinek lehetnek olyan alvilági kapcsolatai, hogy lehetősége adódjon egy ilyen megszervezett gyilkosságot végrehajtani – magyarázta Kovács Lajos.

Hozzátette: mindvégig ódzkodott attól, hogy Gyárfás Tamást nevén nevezze, de ő volt az, akire a legtöbb gyanús körülmény utalt. Mint mondta, neki volt olyan fokozott, feszült kapcsolata Fenyő Jánossal, ami indokolna egy ilyen óhajt, kívánságot.

A volt rendőr ezredes arról is beszélt, hogy Gyárfás érezhette, hogy körülötte is forog a nyomozás. Ezt abból gondolja, hogy korábban rendszeres vendége volt a műsorának, aztán egy idő után már sose hívták beszélgetni más ügyekről. Kovács szerint ekkor érezhette Gyárfás, hogy „nálunk a nyomozásban ő képbe került”.

Tvrtko kérdésére azt is elmondta, hogy hivatalosan a gyilkossági ügyről sose beszélt Gyárfással, de utalásokat tett arra, hogy ő is képbe került a nyomozás során, mert azt gondolta, a vállalkozó el fogja magát szólni esetleg, és így könnyebbé válna a nyomozás. Történt ilyen? – kérdezte a műsorvezető. „Igen” – válaszolta Kovács, azonban említeni nem akart semmi konkrétumot a műsorban.

Mit gondol, jó nyomon van most a rendőrség? – tette fel az újabb kérdést Tvrtko. Kovács Lajos azt válaszolta: „én azt gondolom, hogy igen”.

Korábban írtuk: Őrizetbe vették Gyárfás Tamást: a gyanú szerint ő likvidáltatta Fenyő Jánost Portikkal


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »