Megéri minimálbérért munkát vállalni?

Megéri minimálbérért munkát vállalni?

POZSONY. Bérszámológépet készített a Foglalkoztatottsági Intézet azzal a céllal, hogy annak segítségével kiszámolható legyen az olyan háztatások tiszta jövedelme, amelyek egyik tagja alkalmazásban áll. A számológépet azoknak az embereknek szánják, akik havonta bruttó minimálbér körüli összeget keresnek, előzőleg pedig munkanélküliek voltak és szociális segélyt kaptak.

A Foglalkoztatottsági Intézet (IZ) weboldalán elérhető számológép összegezi az emberek nettó bérét, adóját, gyermekekre kapott adóbónuszát, speciális juttatásait és az étkezésre kapott pénzt. Eközben az intézet szerint azt bizonyítja, hogy Szlovákiában érdemes dolgozni, a minimálbérért való alkalmazás esetén ugyanis jóval több pénzt kapnak, mint anyagi szükséghelyzetben levő személyként szociális támogatás formájában.

„Bízunk abban, hogy ez a számológép végre eloszlatja a mítoszt, hogy a szociális támogatásban részesülőknek nem érdemes dolgozniuk. Ahogy abban is, hogy a szociális terepmunkásoknak és a munkahivatalok szaktanácsadóinak sikerül legális munkavállalásra késztetniük a munkanélkülieket“ – közölte a Foglalkoztatottsági Intézet.

Háromszorosára emelkedik a család bevétele

A két munkanélküli szülőből és három (óvodás, alap- és középiskolás) gyermekből álló átlagos család az intézet állítása szerint 250 euró körüli szociális támogatást kap, amihez még hozzájön a 71 eurónyi családi pótlék és a 32 eurós középiskolai ösztöndíj a középiskolában tanuló gyermek után. Ez összesen legfeljebb 360 euró.

„Ha az egyik szülő 480 eurós minimálbérért munkát vállal, akkor a család bevétele az első hónapban 921 euróra, vagyis csaknem a korábbi összeg háromszorosára emelkedik“ – állítja a Foglalkoztatottsági Intézet. Az ilyen volt munkanélküli személy sem egészségügyi, sem pedig szociális járulékot nem fizet, illetve különleges és aktivációs juttatásra is jogosult, valamint adóbónuszt kap a gyermekeire, továbbá családi pótlékban és ebédjegyekben és részesül.

Az ilyen szülők az említett bevételeken kívül annak is örülhetnek, hogy a gyermekeik továbbra is ingyenes óvodai vagy iskolai étkeztetésben részesülnek, illetve ezen intézményeket is teljesen ingyen látogathatják. 

A Foglalkoztatottsági Intézet egy nonprofit civil szervezet, amely a foglalkoztatással kapcsolatos problémák kutatását végzi. Azzal a céllal gyűjt információkat a munkapiacról, hogy platformot teremtsen azok cseréjéhez. Az intézet célja az is, hogy bemutassa a szakmai ismereteket és megoldásokat kínáljon a munkapiaccal kapcsolatos kérdésekre a széles nyilvánosságnak és a téma iránt érdeklődő szakembereknek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »