Meghitelezett műemlék-felújítás: Nagyvárad mintájára a kolozsvári városháza is befektet a belváros rendbetételébe

Meghitelezett műemlék-felújítás: Nagyvárad mintájára a kolozsvári városháza is befektet a belváros rendbetételébe

Hitel formájában ösztönözné a belvárosi műemlék épületek felújítását a kolozsvári városvezetés, a homlokzatfelújítási program e célból tervezett módosítása ütemtervet is tartalmaz. Ezzel követnék az immár eredményeket hozó nagyváradi példát.
Többéves hercehurca után Kolozsvár önkormányzata is kész befektetni a belvárosi műemlék épületek felújításába. A homlokzatfelújítási program közvitára bocsátott, módosított változata szerint a városháza hitel formájában akár fele-fele arányban is támogatná a leromlott ingatlanok feljavítását. Ugyanakkor egy többéves ütemtervet is kidolgozott a belvárosi épületek helyreállítására.

Az épített örökség konzerválására, a város arculatának megőrzésére, hangsúlyozására törekvő, három szakaszban megvalósuló programba olyan épületek kerültek be, amelyek leromlott állapotuk miatt omlásveszélyesek, a járókelők vagy a lakók testi épségét fenyegetik, tájékoztat közleményében Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája. Mint írják,

a változtatást az indokolja, hogy a városvezetés elégedetlen a városközpontban zajló épületrehabilitáció lassú ütemével, így a program módosítása révén lehetőséget teremt arra, hogy a helyi költségvetésből hozzájáruljon a felújítási költségek egy részének a fedezéséhez.

A visszatérítendő finanszírozásra a 2016/166-os törvény biztosít lehetőséget, mutatnak rá, és a felújítási munkálatok felgyorsítása érdekében a polgármesteri hivatal legfeljebb az összköltség 50 százalékát előlegezné meg. A tulajdonosoknak igényelniük kell a támogatást, amelyet utólag, a felújított épület átadásától számított legtöbb tíz éven belül vissza kell fizetniük.

A program módosítására vonatkozó tervezetet honlapján bocsátotta közvitára az önkormányzat, az érdeklődők január 19-ig nyújthatják be észrevételeiket, ötleteiket, módosító javaslataikat.

A helyi tanács elé terjesztendő határozattervezet mellett a homlokzatfelújítási program kidolgozásával, kivitelezésével megbízott, Dan Tarcea alpolgármester és Daniel Pop főépítész által vezetett bizottság egy ütemtervet is készített arra, hogy milyen sorrendben újulnának meg a belváros leromlott épületei.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »