Megint ellentmondtak Trumpnak

Újabb szövetségi bíró függesztette fel Donald Trump amerikai elnök döntését a DACA-program megszüntetéséről. Az előző elnök, Barack Obama által 2012-ben életre hívott késleltetett eljárás a gyermekkorban érkezettekért azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket illegális bevándorló szüleik kisgyermekként hoztak az Egyesült Államokba, majd ott is nőttek fel. Közben sajtóértesülések szerint az amerikai bevándorlási és vámhivatal titkosszolgálati státuszra törekszik.

Súlyosan aggasztónak tartja az egyik amerikai civil szervezet, hogy a bevándorlási és vámhivatal titkosszolgálati jogköröket kapjon. Az egyik amerikai lap írta meg a múlt héten, hogy az ICE néven ismert hivatal aktívan azon dolgozik, hogy az amerikai hírszerzési közösség tagja lehessen. Ezzel pedig a bevándorlási aktivisták szerint szabad kezet kapna, hogy bárkit begyűjtsön és letartóztasson. Az Egyesült Államok hírszerzési közössége már most is tizenhét szervezetet számlál.

Remélem, hogy a széles körű ellenállás lelövi majd ezt a próbalufit, ha erről van szó. Az ötletet nagyon sokan ellenzik, nemcsak a magánélet, a polgári szabadság és a polgári jog védői, de a titkosszolgálati személyek és korábbi hírszerzők is, akik nem akarják, hogy a titkos források és metódusok, a fontos titkos információk, amelyeket magas szintű külföldi hírszerzési akciókhoz használnak, hozzáférhetők legyenek az ICE egy egyszerű rajtaütése során. Azt mondják, ez nem a helyes használata a forrásaiknak – mondta Jake Laperregue tanácsadó.

A bevándorlási és vámhivatal titkosszolgálati jövője az után került előtérbe, hogy Donald Trump amerikai elnök keményebb bevándorlási törvény meghozatalára szólított fel. Az elnök kedden rendőrfőnökökkel találkozott Washingtonban, és arra kérte őket, támogassák a kormány bevándorlási politikáját.

Azt gondolom, hogy a hatóságoknak azokra kellene figyelniük, akik azért jöttek ebbe az országba, hogy rosszat tegyenek. Nem gondolnám, hogy mind azért jöttünk, sokan azért vagyunk ebben az országban, mert el kellett menekülnünk onnan, ahol éltünk, és szerintem megérdemlünk egy esélyt – véli egy washingtoni lakos, Maribel.

A bevándorlóknak nem tetszik a Trump-kormányzat bevándorláspolitikája.

Milyen olyan országot tud mondani, ahol az emberek félnek kifejezni magukat egy kamera előtt? Félnek, hogy a kormányzat elkapja őket. Ez Amerika? Ez nem az az Amerika, amit ismerek, és amire az egész világ felnézett. Ez az új valóság. Ez szomorú. Jönnek a félidős választások, és most van lehetőségünk, hogy változtassunk a játékon, változtassunk a hatalom összetételén – mondta egy brazil bevándorló, Adriano Gomes.

Közben újabb szövetségi bíró függesztette fel Donald Trump amerikai elnök döntését a DACA-program megszüntetéséről. Az előző elnök, Barack Obama által 2012-ben életre hívott kezdeményezés azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket illegális bevándorló szüleik kisgyermekként hoztak az Egyesült Államokba, és ott is nőttek fel. Donald Trump tavaly szeptemberben jelentette be, hogy megszünteti a DACA-programot, és március 5-ig adott határidőt a kongresszusnak, hogy egy átfogó bevándorlási reform keretében találjon megoldást a program védelmét élvező mintegy 750-800 ezer fiatal helyzetének rendezésére. A politikusok kedden a szenátusban meg is kezdték a vitát a törvény tervezetéről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »