Megint megváltoztatott valamit a pápa

Nem csak férfiak lábát moshatják meg a katolikus papok a húsvét előtti csütörtökön bemutatott lábmosáson – így rendelkezett Ferenc pápa csütörtökön. A katolikus egyházfő a Vatikán honlapján közölt levelében jelentette be a módosítást.

A pápa azt írta, hogy régóta mérlegelte a húsvétot megelőző csütörtökön az utolsó vacsora emlékére bemutatott szentmisén végzett lábmosás szertartásának megváltoztatását. A szertartáson azt idézik fel, amikor Jézus megmosta tanítványai lábát.

Bejelentése szerint az egyházfő úgy határozott, hogy módosítja azt az eddigi liturgiai gyakorlatot, amely szerint a papok kizárólag férfiak lábát mossák meg. "Mostantól kezdve az egyház pásztorai a rítus résztvevőit Isten népének összes tagja közül választhatják ki" – olvasható a pápai levélben.

Ez azt jelenti, hogy a szertartáson nők lábát is megmoshatják. Ferenc pápa ezt tette már Buenos Aires érsekeként, valamint pápává választása óta minden húsvétkor: 2013 húsvétján fiatalkorúak egy római börtönében lány elítéltek lábát is megmosta, 2014-ben testi és szellemi fogyatékosok lábát mosta meg, közöttük nőkét is, tavaly pedig a római Rebibbia börtönben 12 rab lábát, akik között hat nő is volt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »