Megkezdődött a francia vasutasok sztrájkja – Párizs környékén szinte megbénult a közlekedés

Megkezdődött a francia vasutasok sztrájkja – Párizs környékén szinte megbénult a közlekedés

Megkezdődött az utóbbi évek egyik legnagyobb vasutas sztrájkja Franciaországban kedden: a közlekedésben súlyos fennakadások keletkeztek, miután a vonatoknak nagyjából csak a tizede állt forgalomba. A Párizsba vezető közutakon 370 kilométeres kocsisor alakult ki.

A négy legnagyobb vasutas szakszervezet azt tervezi, hogy a következő három hónapban minden öt napból két napon át munkabeszüntetést tartanak, hogy így tiltakozzanak a kormányzat reformtervei ellen.

Becslések szerint jó, ha minden nyolcadik vonatszerelvény útnak tud indulni, a szupergyors TGV kocsikra ugyanúgy érvényes a munkabeszüntetés. A legnagyobb fennakadásokra az ország délkeleti részén lehet számítani, ahol csak minden tizedik TGV indul útnak. Hasonló gondok lehetnek az Intercités vonatokkal is. Hét szakaszon teljesen beszüntetik a vonatközlekedést.

A 140 ezer embert foglalkoztató, közel 50 milliárd eurós adósságot felhalmozott francia állami vasúttársaság (SNCF) reformja és modernizációja Emmanuel Macron államfő egyik legnagyobb feladatának ígérkezik, 1995 óta szinte mindegyik kormány megpróbálkozott vele, de a szakszervezeti tiltakozások nyomán feladta.

A France Info portál szerint a franciák többsége kedden kénytelen volt alternatív közlekedési mód után nézni. Sokan mobil-applikációk segítségével próbálnak gépkocsit szerezni, hogy munkába  tudjanak jutni. Az autóstop is újra népszerű lett, tette hozzá a France Info.

A közvélemény-kutatások szerint a franciák több mint fele indokolatlannak tartja a vasutasok sztrájkját.

A vasutasokkal párhuzamosan az Air France légitársaság dolgozói is sztrájkolnak kedden, egy hónapon belül a negyedik alkalommal fizetésemelési követeléseik nyomatékosítására. További sztrájkra kell számítani árpilis 7-én, 10-én és 11-én.

MTI/Teraz.sk

Nyitókép: lefigaro.fr

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »