Megkezdődött a nagypénteki keresztút Rómában

Megkezdődött a nagypénteki keresztút Rómában

Megkezdődött a Ferenc pápa vezette hagyományos nagypénteki keresztút este a római Colosseumnál. A helyszínre érkező katolikus egyházfőt Virginia Raggi római polgármester köszöntötte.

A via crucis, azaz a keresztút évszázadokra visszatekintő hagyománya során Jézus szenvedéstörténetének 14 állomását elevenítik fel a katolikusok. Ferenc pápa egy emelvényről figyeli a csaknem kétórás eseményt, amelynek során többen veszik majd magukra a keresztet, köztük egy szíriai menekültcsalád és olasz középiskolások.

A keresztutat megelőzően Jézus szenvedését és kereszthalálát felidéző liturgiát tartottak a Szent Péter-bazilikában Ferenc pápa vezetésével.

„Nézzetek fel a megfeszített Krisztusra: benne született meg reményünk az örök életre” – írta a katolikus egyházfő a Twitteren a keresztúti ájtatosság kezdete előtt.

http://mno.hu/

Az olasz főváros a szélsőségesek szerint egy ellenséges vallás központja – hangsúlyozta Federico Cafiero de Raho maffia- és terrorellenes főügyész a RAI állami rádióadóban csütörtökön.

Róma központjából és a Vatikán környékéről kitiltották a teherautókat, és a rendőrség pénteken feltartóztatott egy török kamiont, amelynek sofőrje nem volt tisztában a biztonsági óvintézkedéssel.

Az ezrek által követett keresztút előtt Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában tart misét. A katolikus egyház több jelentős vallási szertartással készül a húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére.

Ferenc pápa szombaton húsvéti virrasztást tart a Szent Péter-bazilikában. Az események a vasárnapi húsvéti misével, illetve a katolikus egyházfő Urbi et Orbi (a városnak, Rómának, illetve a világnak szóló) üzenetével és áldásával tetőznek be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »