Megkezdődött a voksolás az ázsiai kontinensen

Megkezdődött az óceániai és az ázsiai magyar külképviseleteken a szavazás a magyarországi országgyűlési választásra és a népszavazásra helyi idő szerint vasárnap reggel. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak.

A külképviseletek helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat. Az Amerikán kívüli első szavazókör Új-Zélandon, Wellingtonban nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor. Ezt követte közép-európai idő szerint 22 órakor az ausztrál kontinensen Canberra, Melbourne és Sydney. A négy szavazókörben összesen 526 szavazót várnak.

Az első ázsiai szavazókör Japánban (Tokió) és Dél-Koreában (Szöul) nyílt meg, közép-európai idő szerint szombaton este 11-kor.

A következő órában (itteni idő szerint éjfélkor) nyílik meg a Kínai Népköztársaságban Csungking, Hongkong, Kuangcsou és Peking szavazóköre. Sanghajban a koronavírus-járvány miatti lezárások ellehetetlenítették a külképviseleti szavazás megtartását, itt 60 választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

A kínai szavazókörökkel egy időben nyit ki Szingapúr, valamint Manila (Fülöp-szigetek), Kuala Lumpur (Malajzia) és Ulánbátor (Mongólia) szavazóköre.

Egy óra múlva, közép-európai idő szerint 1 órakor nyit a magyar külképviselet Thaiföldön (Bangkok), Vietnamban (Hanoi és Ho Si Minh-város), továbbá Indonéziában (Jakarta), Laoszban (Vientián) és Kambodzsában (Phnom Penh).

Hírdetés

Közép-európai idő szerint hajnali 2-kor nyitnak a szavazókörök Kazahsztánban (Nur-Szultan és Almati), a Kirgiz Köztársaságban (Biskek) és Bangladesben (Dakka). Fél órával később nyit a külképviselet Indiában (Új-Delhi és Mumbai), újabb fél óra múlva pedig Oroszországban (Jekatyerinburg), Pakisztánban (Iszlámábád), Üzbegisztánban (Taskent).

A felsorolt 25 külképviseleten összesen 925 magyar választópolgár kíván szavazni, a legtöbben (256-an) Sidney-ben.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik március 25-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A külképviseleteken szombaton és vasárnap 65 ezren szavazhatnak, négy éve 58 ezren szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai.

A szavazás befejezése után a külképviseleteken leadott voksokat Magyarországra, a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, legkésőbb április 7-éig. Az NVI az urnák beérkezése után választókerületek szerint szétválogatja a szavazatokat.

Vasárnap minden egyéni választókerületben egy szavazókör urnái bontatlanul maradnak, ezeket április 9-én bontják fel és hozzákeverik a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók voksait. Így állapítják meg a szavazókör eredményét, és csak ezt követően lehet majd megállapítani a parlamenti választás és a népszavazás eredményét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »