Megkezdődtek a miniszteri tárgyalások Szöul és Phenjan között

Megkezdődtek csütörtökön a miniszteri szintű tárgyalások az Észak- és Dél-Korea közötti április végi csúcstalálkozó előkészítéséről, és közben a tokiói sajtó arról adott hírt, hogy Japán és Észak-Korea között is sor kerülhet csúcstalálkozóra, talán már júniusban. A két Korea közötti miniszteri tárgyalások helyi idő szerint reggel tíz órakor kezdődtek a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban. A megbeszélések előtt a dél-koreai küldöttséget vezető Cso Mjunggjon országegyesítési miniszter úgy nyilatkozott: alapos konzultációkat folytatnak Észak-Korea képviselőivel, hogy sikeres legyen a csúcstalálkozó.

Közben az Aszahi Sinbun című tekintélyes japán lap azt írta csütörtökön, hogy már júniusban megtarthatják Abe Sinzó japán miniszterelnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető csúcstalálkozóját, amelyet Tokió kezdeményezett, felajánlva azt is, hogy Japánban rendezzék meg. A kérdést a lap tudomása szerint a minap megvitatták a Kim Dzsongun vezette Koreai Munkapárt ülésén. Szuga Josihide japán kormányfőtitkár kitérő választ adott újságíróknak az erre vonatkozó kérdésre, de azt mondta, hogy Tokió különféle csatornákon, így a pekingi nagykövetségen keresztül is párbeszédet folytat Phenjannal. Japán–észak-koreai csúcstalálkozó utoljára 2011-ben volt.

http://mno.hu/

Az Aszahi Sinbun értesülései szerint Phenjanban fontolóra vették a tárgyalásokat külön mind a hat országgal, amely részt vett az észak-koreai atomválságnak szentelt tárgyalásokon. Közéjük tartozik az Egyesült Államokon, Kínán, Japánon és Dél-Koreán kívül Németország és Oroszország is. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor azt mondta szerdán, hogy orosz–észak-koreai csúcstalálkozó megrendezése nincs napirenden.

Kim Dzsongun a hét elején már felkereste Pekinget, előre nem bejelentett, háromnapos látogatást tett ott, tárgyalt többek között Hszi Csin-ping kínai államfővel, és megerősítette, hogy kész tárgyalni Donald Trumppal is. Kijelentette, hogy „a Koreai-félsziget atommentesítésének problémája megoldható, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok jó szándékkal reagál az erőfeszítéseinkre, és megteremti a béke és a stabilitás légkörét”. Ez volt az észak-koreai vezető első kínai és egyben első külföldi útja azóta, hogy 2011-ben apja, Kim Dzsonil halála után átvette az ország vezetését.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Az év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Részben a téli olimpia által nyújtott alkalmat kihasználva Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyet Dél-Korea kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal március elején jelentette be, hogy Mun Dzsein dél-koreai államfő és Kim Dzsongun április végén találkozik Panmindzsonban. Előzőleg Phenjanban tárgyalt a dél-koreai elnök küldöttsége, élén Csung Juijonggal, a szöuli nemzetbiztonsági hivatal vezetőjével.

A koreai háború 1953-ban nem békekötéssel ért véget, hanem csupán tűzszüneti egyezménnyel, így a két Korea nemzetközi jogilag azóta is háborúban áll egymással. Harmadik alkalommal tartanak csúcstalálkozót: 2000-ben és 2007-ben Kim Dzsongil – Kim Dzsongun apja – tárgyalt dél-koreai elnökökkel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »