Megmenekült a lebontásra ítélt londoni brutalista épület egy darabja

Megmenekült a lebontásra ítélt londoni brutalista épület egy darabja

A brutalista építészet egyik lebontásra ítélt remekének, a kelet-londoni Robin Hood Gardens nevű lakótelepi épületnek egy „szeletét” sikerült megszereznie a londoni Viktória és Albert Múzeumnak, amely a jövőben ki is állítja az épülettöredéket.

Az intézménynek egy két lakást, utcai homlokzatokat és két belső lépcsőházat magába foglaló háromemeletes szeletet sikerült megszereznie az ingatlanból, amely a múzeum szerint a „brutalista irányzat egyik jelentős példája” – írta a BBC News.

A Robin Hood Gardenst 1972-ben építtette a Greater London Council, majd később a Tower Hamlets kerület tulajdonába került. A híres brit építészpáros, Alison és Peter Smithson által tervezett épülettömböt le fogják bontani és újat emelnek a helyére.

A házaspár, amelynek egyébként ez volt egyetlen lakótelepi megbízatása, különböző zajcsökkentő megoldásokat alkalmazott és a magasban futó sétányokat alakított ki az épületben. A brutalista építészet az 1950-es évektől vált népszerűvé és az erődítményszerű – de nem csak betonból felhúzott – épületkolosszusok jellemezték. Az elegáns üveg- és acélszerkezetekkel dolgozó modernista építészetre adott válaszként tekintettek rá.

A Viktória és Albert Múzeum szóvivője szerint az intézmény egyelőre nem döntötte el, hogy milyen formában és hol mutatja be a nagyközönségnek legfrissebb szerzeményét.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »