Megnyílhat az EU előtt a kubai piac

Megnyílhat az EU előtt a kubai piac

A tájékoztatás szerint a 2014 áprilisa óta tárgyalt és kedden megszavazott megállapodás a tervek szerint bővíteni fogja a kétoldalú kereskedelmet, előmozdítja a párbeszédet és a gazdasági együttműködést, továbbá számos többoldalú projekt közös cselekvési tervének kidolgozását segítheti.

Az EP képviselői tanácskozásukon az Egyesült Államok Kubával szemben alkalmazott gazdasági blokádjának feloldását kérték azzal az indokkal, hogy az intézkedés közvetlen negatív hatással van a kubai lakosságra nézve is. (Donald Trump amerikai elnök eközben éppen visszavonja elődje, Barack Obama néhány a blokádot enyhítő intézkedését.) Az EU-kubai megállapodásnak hozzá kell járulnia a kubai állampolgárok életkörülményeinek és szociális jogainak javításához – szögezték le.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták, a kubai kormánynak a nemzetközi normákhoz kell igazítania emberi jogi politikáját és ratifikálnia kell az ENSZ valamennyi emberi jogi egyezményét.

A képviselők arra emlékeztettek, hogy a tervezett megállapodás olyan rendelkezést is tartalmaz, amely lehetővé teszi alkalmazásának felfüggesztését, ha az emberi jogokról szóló rendelkezések csorbát szenvednek – közölte az uniós parlament.

A megállapodásról júliusban szavazhat az EP plénuma.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »