Megnyílt a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

Megnyílt a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

VELENCE. A Downsizing címû szatíra díszvetítésével és a fõszereplõk közül Matt Damon és Kristen Wiig, valamint a rendezõ, Alexander Payne vörös szõnyeges felvonulásával megnyílt szerda este a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál.

A forgatókönyvíróként kétszeres Oscar-díjas Payne legújabb mûve egy olyan jövõben játszódik, amelyben az emberek lekicsinyíthetik magukat, hogy ezáltal csökkentsék a környezeti problémákat. További elõnye a miniatürizált életformának, hogy jóval olcsóbb és nagyobb jómódot tesz lehetõvé.   

A Downsizing mellett 20 alkotás szerepel a világ legrégebbi filmfesztiváljának versenyprogramjában. A zsûri elnöke idén Anette Bening amerikai színésznõ, tagjai között van Enyedi Ildikó rendezõ, akinek Testrõl és lélekrõl címû mûve az év elején elnyerte a fõdíjat a Berlinalén.   

Az olasz városban szeptember 9-én osztják ki a legjobb alkotásnak odaítélt Arany Oroszlánt és a fõbb alkotói kategóriákban járó díjakat.   

Idén életmûdíjjal tüntetik ki Stephen Frears brit filmrendezõt, akinek Victoria & Abdul címû történelmi drámáját versenyen kívül vetítik a Mostrán.   

A 11 napos fesztiválon számos hollywoodi sztár vonul majd a Lidón. Velencébe várják a versenyprogramba Suburbicon címû filmjével érkezõ George Clooneyt, aki ezúttal Matt Damonnal és Julian Moore-ral forgatott. Darren Aronofsky pedig Mother! címû horrorfilmjével szerepel, amely Jennifer Lawrence, Javier Bardem és Michelle Pfeiffer részvételével készült.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »