Megnyílt a szerelmesek bankja Selmecbányán

Megnyílt a szerelmesek bankja Selmecbányán

SELMECBÁNYA. A szerelem központjává kíván válni Selmecbánya: a világ leghosszabb szerelmes verséről ismert városban szerelembank nyílt Valentin-napon.

Andrej Sládkovič  – született Braxatorisz András – 1844-ben írta meg szerelmének, Marínának 2910 soros költeményét, amely a világ leghosszabb romantikus verse.   

Andrej és Marija 14 évesen szerettek egymásba Selmecbányán, amikor a szegény diák magánórákat adott a lánynak. Szerelmük azonban nem teljesedhetett be, Marína szülei ugyanis egy jobb módú férfihoz adták a lányt. Andrej később lelkész lett és két évvel Marína esküvője után feleségül vette egy hivatalnok lányát.   

Az elválás miatt érzett fájdalmában írta meg a Marína című verset, amelyet a mai napig tanítanak a szlovák iskolákban.   

A Marína házában kialakított múzeum alagsorában kialakítottak egy 100 ezer fiókot tartalmazó trezort, ahová a szerelmesek emlékeiket zárhatják. Azért 100 ezret, mert pontosan ennyi karakterből – betűből, szóközből és írásjelből – áll a vers.  

"Ha mind a százezer fiókot megtöltjük szerelmes történetekkel, akkor ez a ház lesz a legtöbb szerelmet magában foglaló hely, a szerelem epicentruma" – mondta Katarina Javorska, a Szerelem epicentruma Alapítvány vezetője. Kiemelte: ellentétben Rómeó és Júlia történetével, Andrej és Marína szerelmi drámája valóságos.   

"Ha milliók képesek Veronába utazni, hogy megnézzék a kitalált történet szerelmeseinek balkonját, akkor sokan készek lehetnek arra, hogy megtapasztaljanak egy valódi szerelmi történetet Selmecbányán" – fogalmazott Javorska.   

A szerelembank fiókjai az évnek csak néhány napján állnak nyitva az új történetek előtt, az egyik ilyen nap Valentin-nap. Az érdeklődők az epicentrumoflove.com internetes oldalon még foglalhatnak helyet saját szerelmük története számára.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »