Megrongálták a híres perui Nasca-vonalakat

Megrongálták a híres perui Nasca-vonalakat

A kamion mintegy 100 méter hosszú, mély nyomot hagyott maga után, ezzel pedig három rajzot is megrongált. A január 27-én történt esetről a kulturális minisztérium számolt be. A biztonsági őrök elfogták az eltévedt sofőrt, aki ellen feljelentést tettek. A férfinak bíróság elé kell állnia.

Az alig több mint fél évszázada felfedezett, csak a levegőből látható, több mint kétezer éves mértani alakzatok monumentális állatfigurákat és növényeket ábrázolnak a perui Pampas de Jumana fennsíkon. A Nazca-vonalak évekig a világ egyik legnagyobb rejtélyének számítottak. Régészek szerint a mintegy 750 négyzetkilométernyi területen elterülő vonalak a sivatagban, az Andokban és az őserdőkben élő nazca indiánok szertartásait szolgálták.

A rajzok mind ugyanolyan módon készültek a szakértők szerint. A sivatag talajáról az indiánok felszedték a felszínt egyébként vékony rétegben borító vörös-fekete kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet. Ezt kézzel végezhették, mégpedig oly módon, hogy a felszedett kavicsokat a vonal mellett felhalmozták. Minden egyes kép tekintet nélkül formájára, méretére és témájára, egyetlen megszakítatlan vonalból áll. Ez az egyenesség egyszerű eszközökkel is elérhető. A földmérésben a mérőállomások megjelenése előtt három darab kitűzőrúddal megoldható volt.

MTI

Nyitókép: MTI/EPA/Johny Isla


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »