Mégsem indít több tízezer BETOLAKODÓT Izrael Európába?

Az izraeli miniszterelnök példa nélküli megállapodás megkötéséről számolt be az Egyesült Nemzetek Szervezetével, amely megoldást nyújtott volna több tízezer, főként afrikai menedékkérőnek. A megegyezést azonban pár órával később eltörölték – írja a Los Angeles Times. Sokan úgy gondolják, a miniszterelnök azért állt el a megállapodástól, hogy meg tudja őrizni szavazóbázisát a mostani, politikailag bizonytalan időszakban.

Izraelben hétfőn jelentették be, hogy megállapodtak az ENSZ menekültügyi szervezetével (UNHCR), és nem fognak visszatoloncolni Afrikába több tízezer illegális bevándorlót. Benjámín Netanjáhú miniszterelnök először kettős sikerként könyvelte el a megállapodást, amit két komoly kihívás ellenére sikerült megalkotniuk.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság egyrészt visszavonta az általa ideiglenesen engedélyezett felhatalmazást, hogy több tízezer deportálhassanak Izraelből. A másik problémát az jelentette, hogy az eredeti tervek szerint a menekülteket befogadó Ruanda és Uganda az elnök szavai szerint összeomlott a migrációs nyomás következtében. A megállapodás szerint több mint 16 ezer embert a nyugati országok vesznek majd át, míg többi 16 ezer ember oltalmazotti státuszt kap és még legalább öt évig az országban maradhat.

A szavazatok miatt táncolt vissza a döntéstől?

A bíróság akkor vonta vissza döntését, amikor világossá vált, az életkörülmények a két országban nem érik el az ENSZ által megjelölt életszínvonal standardot. Ruanda és Uganda válaszul kijelentette: nem hajlandók fogadni országaikba az erőszakkal betelepíteni szánt embereket.

Az UNHCR soha nem közölte, hogy mely nyugati országok vennék át a 16 ezer afrikai menekültet, a miniszterelnök ígéretei szerint a legfejlettebb országok egyikébe (Kanada, Németország vagy Olaszország) telepedhessen le a következő öt év során. Az olasz ás német kormány az óta közölte: nem kötöttek erről szóló megállapodást Izraellel.

A megállapodás bejelentése után Netanjahut ostromolták a hagyományos és a közösségi médiában, hogy mondja vissza az egyezséget. Naftali Bennett oktatásügyi miniszter – aki egyben a miniszterelnök riválisa – szerint a terv csupán „a Paradicsom ígérete az illegális bevándorlók számára”. Miri Regev kulturális miniszter, aki a 2012-es választási kampány során „az ország testében lévő betegségnek” nevezte a szudáni NÉGER BETOLAKODÓKAT, aggodalmát fejezte ki az alapvető politikai elvek gyors feladása miatt.

Pár órával a bejelentést követően Netanjahu azonban visszavonta a menedékkérők elhelyezését biztosító megállapodást. Sokan úgy gondolják, a miniszterelnök azért állt el a megállapodástól, hogy meg tudja őrizni szavazóbázisát a mostani, politikailag bizonytalan időszakban.

Komoly fejlesztések szükségesek

A megállapodás hírét először számos menekültjogi aktivista, többek között a Mozgalom a Menedékkérők Kikényszerítésének Megállítására nevű szervezet támogatta, akik már számos tömegmegmozdulást szerveztek az utóbbi hónapokban, hogy tiltakozzanak a bevándorlást ellenző Netanjahu politikája ellen.

A menekültek befogadását támogató egyik szervezet hosszú listába szedte azokat az intézkedéseket, amelyek a megfelelő életkörülmények biztosítása miatt szükségesek. A szervezet szerint a bevándorlók megfelelő dokumentációja, valamint komoly infrastrukturális fejlesztések is szükségesek Tel-Aviv déli részén, ahol jelenleg a legtöbb menedékkérő összpontosul, komoly társadalmi problémákat okozva a régióban.

A megállapodás felfüggesztésének híre előtt az ENSZ nyilatkozatában még azt írta: az UNHCR örömmel fogadta az izraeli kormány törekvését, hogy megoldást találjanak a több ezer afrikai menekült számára. Ez a megállapodás biztonságot garantál azoknak, akiknek szükséges – tették hozzá. A megállapodás felfüggesztésének hírére nem reagált a világszervezet.

privátbankár.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »