Mégsem költöznek Aszódra a menekült gyerekek

Mégsem költöznek Aszódra a menekült gyerekek

Jelenleg nincs, a közeljövőben pedig nem is lesz olyan kormányzati terv, amelynek alapján Fótról Aszódra költöztetnénk a kísérő nélküli menekült gyerekeket – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője. A politikus azt mondta, hogy az erről szóló sajtóhírek hallatán megkérdezte az illetékes szerveket, amelyektől azt a tájékoztatást kapta, hogy a kormánynak nincs ilyen irányú szándéka.

Korábban egyébként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is megerősítette a Népszava információját, miszerint Aszódon egy teljesen új gyermekvédelmi központot alakítanak ki, amelyben lenne egy nagyjából negyven fős ideiglenes férőhely menekülteknek. A hírek szerint új intézményt az Aszódi Javítóintéz területén, egy eddig használatlan iskolaépületben alakították volna ki: ez mintegy 416 millió forintos központi költségvetési forrásból valósult volna meg.

Hírdetés

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az üggyel kapcsolatban akkor elmondta, hogy a „kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthoni ellátását a kormányzat a jövőben is gyermekotthoni keretek között fogja biztosítani”. Az áthelyezésre azért van szükség, mert a kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő gyermekeknek eddig helyet adó fóti intézményt bezárják és a tervek szerint jövő nyárra teljesen felszámolnák az intézményt. A Magyar Helsinki Bizottság botrányosnak nevezte, hogy „lényegében egy büntetés-végrehajtási intézet hátsó kertjébe zárják” a gyerekeket.

Sztán István polgármester lapunknak azt mondta korábban, hogy nem volt ellenvetésük a helyieknek az ellen, hogy a fóti intézetből kísérő nélküli gyermekek érkezzenek a városba. A polgármester azt is tisztázta, hogy ugyan a szóban forgó terület jelenleg valóban a javítóintézethez tartozik, a jövőben teljesen leválasztják, így az újonnan létesülő gyermekotthon minden tekintetben elkülönül majd a nevelőintézménytől.

Vécsey László azt nem cáfolta, hogy korábban felmerült a betelepítés ötlete, erre vonatkozó kérdésünkre azonban csak megismételte korábbi mondatát: „jelenleg és a közeljövőben biztosan nem költöznek menekült gyerekek Aszódra”.

A témát részletesen feldolgozó cikkünket – benne Kubatov Gábor Fidesz-alelnök lakossági fórumáról szóló írásunkat – a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatják. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »