Megsínylik a különadót a közösségi bankok

Megsínylik a különadót a közösségi bankok

Aránytalanul rosszul érinti a három nagy francia közösségi bankcsoportot, a BPCE-t, a Crédit Agricole-t és a Crédit Mutuelt a nagyvállalatokra kivetett különadó – figyelmeztetett a Moody’s. A közösségi bankok ugyanis nem részvényesi alapon működnek, következésképp osztalékot sem fizetnek, vagyis azt nem írhatják le az adóalapjukból. Ráadásul tevékenységüket nagyrészt Franciaországban végzik, így többet kell majd fizetniük, mint a főleg külföldön működő francia cégeknek.

Forrás: AFP

Az újabb teherről november elején döntött a parlament, és azért volt rá szükség, mert a taláros testület alkotmányellenesnek nyilvánította az előző, szocialista kormányzat által 2012-ben a nagyvállalatokra kivetett 3 százalékos osztalékadót, amellyel arra akarták ösztönözni a cégeket, hogy a profit minél nagyobb részét fektessék be. Az osztalékadó évi 1,8 milliárd eurós bevételt jelentett, s a kormánynak sürgősen ki kellett találnia valamit avégett, hogy legalább részben visszafizesse a 10 milliárd eurót, és a GDP 3 százaléka alatt tartsa a költségvetési hiányt. A plusznyereségadó 2017-re vonatkozik, és azt jelenti, hogy az 1 milliárd eurós forgalmat elérő vállalatok 33,3 százalék helyett 38,3, a 3 milliárd feletti forgalmúak pedig 43,3 százalékot fizetnek. A kormány az új adótól 5,4 milliárd eurós bevételt vár.

A három közösségi bank számára a becslések szerint 1 milliárd eurót jelent majd a különadó, vagyis az egész remélt bevétel csaknem egyötödét, ami szerintük igazságtalan és aránytalan. Ám a Moody’s szerint a kiesés menedzselhető, és hosszú távú hatása sem lesz, mivel az új adó csupán ideiglenes.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »