Megszigorították az uniós biztosok etikai kódexét

Megszigorították az uniós biztosok etikai kódexét

Az Európai Bizottság tagja a módosított etikai kódex szerint megbízatása lejártát követően 2 évig, az elnök pedig 3 évig csak a Bizottság engedélyével helyezkedhet el, de az új szabályzat végre meghatározza az összeférhetetlenség fogalmát is, és előírja, hogy a biztosoknak évente nyilatkozniuk kell a 10 ezer eurót meghaladó befektetéseikről is. Sokak szerint Barroso, volt bizottsági elnök botrányos elhelyezkedése a Goldman Sachs-nél váltotta ki az új keletű szigort.

Hivatalosan is szigorították szerdán az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó etikai kódex szabályait,

miután korábban nagy felháborodást keltett, hogy José Manuel Barroso, a brüsszeli testület korábbi elnöke állást vállalt a globális pénzügyi válság kirobbanásában széles körben felelőssé tett Goldman Sachs amerikai befektetési banknál.

Az eddigi szabályok szerint az Európai Bizottság tagjai a megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kizárólag a testület engedélyével helyezkedhettek el valahol, ezt az időszakot azonban most kiterjesztik, az uniós biztosok esetében két évre, a bizottság elnökének esetében pedig három évre.

A biztosok kollégiumának ülésén elfogadott, csütörtökön hivatalosan is életbe lépő új etikai kódex először határozza meg, mi számít összeférhetetlenségnek, és alapelvként leszögezi, hogy a biztosoknak még az olyan helyzeteket is kerülniük kell, amelyekben ennek akár csak a látszata is felmerülhet.

Ha a volt uniós biztosok a korábbi portfóliójuk területén kívánnak tevékenykedni, először ki kell majd kérniük a független etikai bizottság véleményét.

A biztosoknak az új szabályozás hatályba lépését követően évente nyilatkozniuk kell a 10 ezer eurót meghaladó befektetéseikről, összeférhetetlenség esetén pedig a testület elnöke előírhatja bizonyos vagyoni érdekeltségek elidegenítését vagy „bizalmi vagyonkezelés” alá helyezését.

Emellett ezentúl kéthavonta közzéteszik majd a biztosok utazási költségeire vonatkozó információkat.

A magatartási kódex alkalmazásáról az új, megerősített és független etikai bizottság rendszeresen jelentéseket fog közzétenni.

A Barroso-botrány azután robbant ki, hogy a globális pénzügyi válság kirobbanásában széles körben felelőssé tett Goldman Sachs 2016-ban bejelentette, hogy a bizottság korábbi elnöke a cég nemzetközi üzletágának tanácsadója, illetve a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatóság vezetője lesz.

Az etikai bizottság végül felmentette Barrosot, mivel letelt a 18 hónap a megbízatása után, a brüsszeli testületet jelenleg vezető Jean-Claude Juncker azonban közölte, elődjét ezentúl egyszerű lobbistaként fogják fogadni az Európai Bizottságnál.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »