Megszólalt a Törökországban lelőtt légi lány családja: részletek a tragédiáról

Megszólalt a Törökországban lelőtt légi lány családja: részletek a tragédiáról

Egy hete temették el Gyurkovics Esztert, az Ankarában lelőtt fiatal légi nőt. A korábbi hírekkel ellentétben a nő nem az ablakban állt, hanem a lövedék a csukott erkélyajtón keresztül találta el.

„Április 20-án, hajnali egy óra körül lőtték le a húgomat – mondta lapunknak Gyurkovics István, Eszter bátyja. – Nem igaz, hogy kihajolt az ablakon egy utcai csetepaté zajára, ahogyan a sajtóban megjelent hírekben szerepelt. Bent volt a szobában, és a lövedék a csukott erkélyajtón keresztül találta el. Párja, Kemal, a másik szoba erkélyén dohányzott éppen, hallotta a zajt, de eszébe sem jutott, hogy lövéseket hall. Csak akkor tudatosította, mi történt, amikor meglátta Esztert élettelenül a földön fekve. A rendőrség nyomozása alapján kiderült, hogy négy lövés dördült, mind a négy más-más lakást ért. A helyi rendőrök értetlenül állnak az eset előtt, mert a háztömb Ankara egyik nyugodt, rendezett környéken található. Kemal azonnal értesítette a mentőket és a rendőrséget, de Esztert már nem tudták megmenteni” – tette hozzá. Gyurkovics István elmondása szerint a rendőrök őrizetbe vették Kemalt, huszonnégy órán át fogva tartották, csak annyi ideje maradt, hogy küldött egy SMS-t Eszter nővérének a tragikus hírrel. Így értesült a család a történtekről.

A lány bátyja, Gyurkovics István utazott ki Törökországba, hogy azonosítsa a húga holttestét. Minden hivatalos ügyet közösen intéztek Eszter párjával, Kemallal, aki korábban úgy tervezte, áprilisban hazalátogatnak, és megkéri a szüleitől Eszter kezét.

 

„Ivan Sebiň, az ankarai szlovák nagykövetség konzulja nagyon korrekt volt, minden, a hatáskörébe tartozó ügy intézésében készségesen segített, ha gondom támadt, bármikor hívhattam” – mondta István. Mivel Törökországban nem engedélyezik a hamvasztást, két lehetőség van: vagy Törökországban temetik el, vagy hazaszállítják a holttestet.

Hírdetés

„Számunkra egyértelmű volt a hazaszállíttatás, akármennyibe kerül is. Mindketten nyugdíjasok vagyunk ugyan, de összefogott a család és kifizettük az összes költséget” – mondták a szülők. A közösségi oldalakon szinte azonnal gyűjtést szerveztek Eszter volt diáktársai, csakúgy, mint a légi nyugdíjasszervezet, amelynek Eszter anyukája is tagja. „Az összegyűlt pénzt félretesszük a síremlékre” – mondta szomorúan Gyurkovics Mária.

Eszter és török barátja Görögországban ismerkedett meg pár évvel ezelőtt, mindketten idegenvezetőként dolgoztak, mindketten egyetemet végeztek. Eszter a Pozsonyi Komensky Egyetem magyar–esz-tétika szakán, barátja, Kemal pedig az angliai Oxfordban, an-gol–irodalom szakon. Eszter tolmács és fordító volt, több nyelven is jól beszélt, Kemal pedig a családi építészeti vállalkozást vezeti. Eszter halála nagyon megviselte nemcsak őt, hanem a szüleit is. Azt tervezik, a közeljövőben eljönnek Légre Eszter családjához és sírjához, mert a folyamatban lévő nyomozás miatt Kemalt a török rendőrség nem engedte ideutazni a temetésre. „Talán megtanul az ember együtt élni a tudattal, hogy eltemette a gyerekét, de ezt nem lehet feldolgozni” – zárta Gyurkovics László, Eszter édesapja.

Somogyi Katalin

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »