Megszólalt az orosz miniszter: célponttá válhatnak Aleppóban az USA által támogatott fegyveresek

Megszólalt az orosz miniszter: célponttá válhatnak Aleppóban az USA által támogatott fegyveresek

„Törvényes célponttá” válhatnak Aleppóban az Egyesült Államok által támogatott, mérsékeltnek mondott szíriai ellenzéki erők, ha nem különülnek el az an-Nuszra Front terrorszervezet fegyvereseitől – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Az, hogy mindenki arról kezdett el beszélni, hogy a Nuszra támadja a szíriai kormányerők állásait, arról tanúskodik, hogy minden olyan méreteket öltött, hogy már nem lehet szemet hunyni a kilengések fölött” – mondta Lavrov.

Kétségbe vonta azokat az amerikai állításokat, amelyek szerint Aleppónak a szíriai kormányerők által körülzárt keleti negyedeiben, ahonnan a Damaszkusz-ellenes erők kitörni próbálnak, az an-Núszra Front mellékszereplő lenne.

„Nuszra két-háromszáz fegyverese nem tudna ilyen hatást előidézni és ilyen mennyiségű támadást végrehajtani. Ez újból arról győz meg bennünket, hogy a többi csoportosulás közvetlen társulásban áll velük” – mondta Lavrov.

Hírdetés

„Ismét felhívjuk partnereinket, akiknek befolyásuk van az ellenzékre, hogy haladéktalanul váljanak le a Nuszráról, azért hogy a terroristák elleni harcra összpontosítsunk. Ha ezt nem teszik meg, akkor az ENSZ határozataival összhangban legális célponttá válnak”

– hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz és a szíriai légierő immár csaknem két hete nem bombázza Aleppót. Véleménye szerint ennyi időnek elegendőnek kellett lennie ahhoz, hogy a mérsékeltnek mondott ellenzéki erők elkülönüljenek az an-Nuszra fronttól.

„Ha az elkülönülés nem történik meg, akkor korrigálnunk kell az álláspontunkat. Korábban azt mondtuk, hogy az Egyesült Államok vagy nem képes vagy nem tudja leválasztani az ellenzéket. Most azt lehet majd mondani, hogy nem akarja. Bízunk benne, hogy az önfenntartási ösztön felülkerekedik, mert a terroristákkal összejátszani mindig veszélyes. Az amerikaiak ezt jobban tudják, mint bárki más” – tette hozzá.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »