Megszüntették Assange hozzáférését az internethez

Megszüntették Assange hozzáférését az internethez

QUITO. Megszüntették a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának és vezetőjének, Julian Assange-nak a hozzáférését az internethez, mert megszegett egy megállapodást – jelentette be szerdán az ecuadori kormány.

Assange öt éve a dél-amerikai ország londoni nagykövetségén tartózkodik, ahol menedéket kapott a kiadatása elől. A megállapodás az volt, hogy internetes kommentárjaiban nem tesz olyan megjegyzéseket, amelyek sértik Ecuador kapcsolatait más országokkal.    

"Ecuador kormánya felfüggesztette azoknak a rendszereknek a működését, amelyek lehetővé tették Julian Assange-nak a kapcsolattartást a külvilággal a londoni nagykövetségről" – közölte a dél-amerikai ország tájékoztatási minisztériuma egy sajtóközleményben. Az intézkedés keddtől lépett hatályba. Assange írásos megállapodásban vállalta 2017 decemberében a kommentálási lehetőségei korlátozását – emlékeztetett a minisztérium.    

Az ecuadori külügyminisztérium többszöri kérése ellenére Assange hétfőn ismét állást foglalt politikai kérdésekben, amelyek más országokat érintenek, például amikor bírálta a brit kormányt az orosz diplomaták kiutasítása miatt a Szkripal-ügy kipattanása után – indokolta a döntést a az ecuadori kormány.    

Assange azt írta, hogy "noha ésszerű, hogy Theresa May (brit miniszterelnök) az orosz államot tartja az elsőszámú gyanúsítottnak, a bizonyítékok viszonylagosak". Az ecuadori kormány szerint Assange ilyetén viselkedése "veszélybe sodorja Ecuador jó kapcsolatait az Egyesült Királysággal, az Európai Unió többi tagjával és más országokkal".    

A közleményből nem derül ki, hogy végleges-e, vagy ha nem, akkor meddig tart az internet megvonása.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »