Megúszta a merényletet a palesztin miniszterelnök

Megúszta a merényletet a palesztin miniszterelnök

Merényletet kíséreltek meg a gázai övezetbe látogató palesztin miniszterelnök ellen – Rami Hamdallah nem sebesült meg a támadásban. A kormányfő a két palesztin frakció, a Fatah és a Hamasz közötti megbékélési egyezmény betartása miatt látogatott az övezetbe.

A Hamasz által irányított területre érkező miniszterelnököt, a rivális Fatah politikusát pokolgép várta a határátkelő után. Az útszélre telepített bombát akkor hozták működésbe, amikor a vezető autókonvoja elhaladt mellette. A merényletkísérletet Rami Hamdallah sértetlenül megúszta, öt testőre viszont könnyebben megsebesült.

Beszéltem Mahmúd Abbász elnök úrral, jeleztem neki, mi történt. Három autónk megrongálódott. De mindenkit biztosíthatok, hogy folytatni fogjuk a találkozókat, hogy ezt a keserű megosztottságot felszámoljuk. Vissza fogok jönni Gázába – jelentette ki Hamdallah.

A két szemben álló palesztin frakció között tavaly megbékélési folyamat indult el, az egyezség értelmében felszámolják a két palesztin terület kormányzati különállását, és a Palesztin Hatóság – Ciszjordánia után – a Gázai övezetre is kiterjeszti ellenőrzését.

Mahmúd Abbász dühösen fogadta a merényletkísérlet hírét, és azonnal a Hamaszt gyanúsította. A radikális palesztin párt viszont a megszálló Izrael ügynökeit látja a merénylet mögött.

A Hamasz elítéli a konvoj elleni támadást. Aki elkövette, az a gázai biztonságot támadta meg, és alá akarja ásni a két frakció kibékülését, és a palesztin egység megteremtését – nyilatkozta a Hamasz szóvivője Fawzi Bahrom.

A két frakció közötti egy évtizedes véres vitát rövidre zárhatja, hogy az új diplomáciai fejlemények kényszerítően hatnak a megbékélésükre, a közös palesztin álláspont kialakítására. Donald Trump amerikai elnök ugyanis decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és ezzel a palesztinok reménye az önálló palesztin állam létrehozására még távolabbra került.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »