Mennyi időt töltsön a gyerek a tablet előtt?

Mennyi időt töltsön a gyerek a tablet előtt?

Néha nem könnyû a szülõknek eldönteni, hogy mikor húzzák meg a határokat a gyerekeknek – különösképp, amikor csak a tabletekkel, a játékkonzolokkal és más eszközökkel akarnak foglalkozni.

A gép elõtt töltött idõ komoly gondot jelent manapság a szülõknek. A gyerekeknek több lehetõségük van az interneten szörfözni, mint valaha, tekintve, hogy a legtöbb háztartásban számos telefon, laptop és más egyéb eszközön áll rendelkezésre.

A szakértõk véleménye megoszlik, valamint mivel nincsen hivatalos álláspont, így a szülõk számára sem világos, mi számít még egészségesnek.

Egy 2012-es médiafogyasztással kapcsolatos felmérés megállapította, hogy egy átlagos 3-4 éves gyerek egy nap alatt három órát tölt el a képernyõ elõtt. Ez az idõ négy órára nõ, ha az 5-7 évesek csoportját tekintjük, négy-öt órára a 8-11 évesek csoportjában, és hat és fél óra a tinédzserek esetében.

Emellett az Oxford Egyetem legfrissebb kutatása szerint, ha több mint négy órát és tizenhét percet töltenek el a tinédzserek a képernyõ elõtt, az hatással lehet a gyerekek agyi fejlõdésére.

Rendkívül káros a fiatalokra 

Az alvásszakértõ, Dave Gibson – aki többek között Az elalvás mûvészete címû könyvet is írta –, szerint az Oxford kutatása nem foglalkozik azzal, hogy a képernyõ elõtt töltött idõ hogyan hat a tinédzserek éjszakai alvására.

A szakértõ úgy fogalmazott: „sajnos az én álláspontom az, hogy a tanulmány teljesen figyelmen kívül hagyja a korábbi kutatásokat, ami a képernyõ elõtt töltött, fõleg éjszakai idõre irányul. Ezek azt mutatják, hogy a géphasználat káros hatással van a fiatalok alvására.”

„Mi több, a technológia fejlõdésével a szülõknek folyamatos csatát kell vívniuk a fiatalkorúakkal, akik éjszakába nyúlóan ülnek a gép elõtt. Problémát okoz még, hogy rávilágítsunk, fontos korlátozni internethasználatunkat.”

Az idõkorlát kiszabása segíthet

A Common Sense Media egy non-profit szervezet, melynek célja, hogy segítse a gyermekek tudatos média- és technológiahasználatát Nagy-Britanniában. A szervezet arra biztatja a családokat, hogy állítsanak be idõkeretet a médiahasználat idejére.

Ez magába foglalja a heti idõkeret, a használt elektronikai eszközök megállapítását, illetve az azokon végzett tevékenységek és csatornák szûrését is.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet tanácsa szerint televíziómentes napokat kellene tartani a gyerekeknek, vagy legalábbis két-három órára kellene korlátozni a képernyõ elõtt töltött idõt.

A szakértõk a családi idõkorlát kiszabását is javasolják, illetve a gyerekekkel történõ együttes használatot. Így õk is realizálják, mivel állnak szemben és az életben is tudatosabban fogják használni azt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »