Mentőmellényt a vízibiciklizőkre? A szakma vitázik, Pintér Sándor szerint minden rendben van

Mentőmellényt a vízibiciklizőkre? A szakma vitázik, Pintér Sándor szerint minden rendben van

Kepli, aki eltökélte, hogy addig kérdezősködik az ügyben, amíg végre konkrét válaszokat nem kap, néhány hete ismételten a balatoni vízirendészet fogyatkozó állományáról, továbbá a siófoki rendőrkapitányság berkein belül kipattant ügyekben lefolytatott nyomozásokról érdeklődött.

Szomorú aktualitást ad a parlamenti képviselő érdeklődésének, hogy a nyári szezon végére tizenhétre emelkedett az idén a Balatonba fulladtak száma, ami tízéves rekordot döntött meg, akár csak a vízből mentéseké. A Jobbik újjáalakult balatoni munkacsoportjának keddi siófoki bemutatkozóján is elhangzott: növelni kell a vízirendőrség és a vízimentők létszámát is.

Maguk a vízimentők is igyekeznek minden korábbinál hangosabban ráirányítani a figyelmet tevékenységükre és a felelősségteljes fürdőzésre, szakmai vitát kezdeményezve annak érdekében, hogyan lehetne elkerülni az idei szezonhoz hasonló szomorú statisztika kialakulását. Újra fellángolt például a vita a Balatonnál: előírják-e a mentőmellény használatát az egyszerű strandeszköznek számító vízibiciklikre? A legtöbben ellene vannak és az egyéni felelősséget hangsúlyozzák, ugyanakkor úgy tudjuk, Zamárdiban például csak mentőmellénnyel együtt kölcsönözhet ki vízibiciklit az, aki nem tud úszni. De vajon fölveszi-e bent, a Balaton vizén? S az idei tragédiák újra felvetik a kérdést: rendben lévő-e, hogy a vízibicikli egy kategóriában van a gumimatraccal?

A jelek szerint csak Pintér Sándor szerint van rendben minden. A Kepli Lajosnak a napokban megküldött válaszában arra emlékeztet a belügyminiszter, hogy már korábban is megírta a jobbikos honatyának: „a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tényleges létszámának veszélyes mértékű csökkenésével összefügg ő információi tévesek. A kiképzett vízirendészeti rendőrök nagyarányú távozása, netán „menekülése” számadatokkal nem támasztható alá. Tényként rögzíthető továbbá, hogy 2017-ben a Balatonon bekövetkezett vízbefulladások szinte kivétel nélkül kijelölt strandokon következtek be, azok a vízirendészet eszközeivel gyakorlatilag megelőzhetetlenek voltak”.

Értesüléseink szerint ezzel szemben egy komplett vízirendészeti őrsöt, a balatonkeneseit kellett bezárni ebben a szezonban azért, mert különböző okokból egyszerűen elfogyott a személyzet. Úgy tudjuk, az utóbbi időben többen hagyták el a vízirendészet állományát, mint ahányan újonnan érkeztek. Speciális szakterület ez a rendőrségen belül, csak a helyszínen lehet megtanulni és négy-öt év, mire valakiből önálló intézkedésre jogosult hajóvezető válik.

Azt pedig, hogy „mi folyik a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon”, továbbra sem lehet tudni (ide tartozik a balatoni vízirendészet is), Pintér Sándor ugyanis azt írta válaszában, hogy „Somogy megye közbiztonságát az elmúlt öt évben mind a lakosság és az önkormányzatok véleménye, mind a kriminálstatisztikai mérőszámok alapján folyamatos pozitív változás jellemzi . A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői állományában bekövetkezett személyi változások is az eredményesebb szakmai munkát, a hatékonyabb vezetést és rendőrszakmai feladatellátást szolgálták”.

Kepli Lajos kérdezte, hogy mi az oka a különböző, a Siófoki Rendőrkapitányság vezetője, illetve a Rendőrkapitányság állományába tartozó rendőrök tevékenységével összefüggésben indított büntetőeljárásoknak, s hogy ezeknek ki a személyi felelőse, de e nyomozásokról a belügyminiszter válasza szerint „a nyomozó ügyészség rendelkezik információkkal”.

A balatoni képviselő természetesen érdeklődni fog a nyomozó ügyészségnél is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »