Merkel: Hibát követ el, aki ellenséges a bevándorlókkal

Merkel: Hibát követ el, aki ellenséges a bevándorlókkal

Az Európai Uniónak fel kell gyorsítani a kontinensre érkező menekültek kérelmének az elbírálását. Erről tárgyaltak az Európai Bizottság vezetői a francia kormánnyal Calais-ban. Angela Merkel szerint hibát követnek el azok az országok, amelyek megtagadják a szolidaritást és ellenségesek a bevándorlókkal.

Migránsok várakoztak a Calais-i menekülttáborban, hogy feljussanak a Londonba közlekedő vonatok valamelyikére, vagy elbújjanak egy Nagy-Britanniába tartó kamionon. 3 ezren gyűltek össze a francia kikötővárosban, ahol az Európai Bizottság tartott kihelyezett tanácskozást. „Az újonnan érkezők száma magas, globális válság van, de a számok még mindig teljesen kezelhetők egy 500 milliós földrész számára. Annyi a feltétel, hogy az egység és felelősség szellemében lépünk fel” – mondta Frans Timmermans, a bizottság holland alelnöke.

A francia miniszterelnök szerint a háború elől menekülőket változatlanul befogadják, de az illegális bevándorlókat kiszűrik a határellenőrzés szigorításával. „A migránsoknak tudniuk kell, hogy a francia–brit határ teljes felügyelet alatt áll. Calais egy zsákutca számukra, a kikötő és az alagút biztonságát megerősítettük” – hangsúlyozta Manuel Valls.

Hírdetés

A francia miniszterelnök sajtótájékoztatóját félmeztelen feminista aktivista zavarta meg. A szíriai háborúra utalva azt kiabálta: kétszázezer szíriai halott kellett az uniós vezetőknek ahhoz, hogy újra emberként viselkedjenek.

A menekültek befogadásáról beszélt Berlinben Angela Merkel is. A német kancellár szerint igazságtalan, hogy három-négy ország fogadja be a menekültek többségét, a politikus ezért a vonatkozó uniós egyezmény, a dublini megállapodás módosítását sürgette. „Egyetértünk, hogy a földközi-tengeri országokra nehezedő terhet csökkenteni kell. Nem mondhatjuk azt, hogy Olaszországnak meg kell tartania minden menekültet. A dublini megállapodás nem működik, mert a helyzet megváltozott. Most a tagországoknak a szolidaritás mellett kell kiállni” – mondta a német kancellár.

A német bevándorlási hivatal elnöke egy lapinterjúban közölte: az ország egy év alatt 800 ezer menekültet is be tud fogadni, ha a kérelmek elbírálását felgyorsítják. Hozzátette, hogy a menekültek befogadásának felső határa nincs.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »