Mérséklődött az infláció az USA-ban

Mérséklődött az infláció az USA-ban

Az energiaárak csökkenése miatt alacsonyabb lett a decemberi infláció az Egyesült Államokban az előző havinál és az elemzői várakozásoknál a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete a Bureau of Labor Statistics pénteken közzétett kimutatása szerint.

Decemberben 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban az egy évvel korábbihoz képest a novemberi 2,2 százalékos éves növekedés után. A piac 2,2 százalékos növekedést várt decemberre.

Az előző havitól és a várakozásoktól elmaradó áremelkedés az üzemanyagok és fűtőanyagok árcsökkenésének volt tulajdonítható. Az energiaárakat és az élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció viszont 1,8 százalékra emelkedett decemberben a novemberi 1,7 százalékról, szemben az 1,7 százalékos elemzői várakozásokkal.

A maginfláció havi emelkedése decemberben 0,3 százalék lett, 11 hónapja a legmagasabb. Novemberben 0,1 százalék volt a havi maginfláció és elemzők is a ténylegesnél kisebbet vártak decemberre, 0,2 százalékosat. A maginflációt a lakbér, az egészségügyi költségek és az autók árának az emelkedése vitte feljebb.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »