Mianmar visszatelepítené az elmenekült rohingjákat

Mianmar visszatelepítené az elmenekült rohingjákat

ARAKÁN. Arakánból augusztus vége óta több mint 500 ezer rohingja kényszerült elmenekülni a szomszédos Bangladesbe. A mianmari kormány most közölte: a rohingja kisebbség Bangladesbe menekült tagjai által lakott Arakán szövetségi állam fejlesztése, és ott a tartós béke megteremtése szintén a célkitûzései között szerepel.

Minderrõl Aung Szan Szú Kji mianmari vezetõ csütörtök este egy tévébeszédében tett említést, amelyre eddig ritkán volt példa. Az ENSZ emberi jogi fõbiztosának hivatala (OHCHR) éppen az elõzõ nap hozta nyilvánosságra jelentését az Arakán államban az elmúlt hónapokban történt eseményekrõl. Ebben megállapította, hogy a mianmari fegyveres erõk módszeresen és összehangoltan hajtották végre a muzulmán kisebbség elleni támadásokat, és céljuk a rohingjáknak az országból való kiûzése, visszatérésük megakadályozása volt.

Arakánból augusztus vége óta több mint 500 ezer rohingja kényszerült elmenekülni a szomszédos Bangladesbe. Szú Kji beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Mianmar Bangladessel együttmûködve már kétszer is “sikeresen” visszatelepítette az elmenekült rohingjákat, emiatt kormánya optimista lehet, hogy ez ezúttal is sikerülni fog.

A mostanihoz hasonló, de kisebb volumenû konfliktus már egyszer az 1970-es évek végén és a 90-es évek elején is kitört Arakánban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »