Miért éri meg a légitársaságoknak pár eurós repülőjegyeket árulni?

Miért éri meg a légitársaságoknak pár eurós repülőjegyeket árulni?

Manapság az internet tele van olcsó repülőjegy-kereső oldalakkal, ahol szinte nevetséges árakért kínálják a repülőjegyeket. Valójában ezek az árak egyáltalán nem tükrözik a valódi költségeket, így feltehetjük azt a kérdést, hogy a légitársaságok miért kínálják pár fillérért a repülőjegyeiket?

 

Amennyiben a légitársaságok hosszú távon olyan veszteséget produkálnak, amivel a gyengébb téli hónapokban nem tudják működtetni a légitársaságot, akkor ősszel egyszerűen csődöt jelentenek. Ez a fajta eljárás egyáltalán nem ritka a légitársaságok körében, hiszen ezt csinálta a német Air Berlin, az Egyesült Királyságbéli Monarch, de az olasz Allitalia is már hosszú ideje a csőd szélén táncol.

 

Mindezek ellenére az utasok egyre gyakrabban veszik igénybe azokat a fapados járatokat, amelyek gyakran tíz eurónál is olcsóbban kínálják a repülőjegyeiket. Első látásra azt gondolnák, hogy a légitársaságok nem járnak el gazdaságosan, ám ez nem így van. Az utasszállítók nem csak a repülőjegy árán keresnek, de minden más egyében, amiből pénzt lehet csinálni.

 

Ti tudjátok, hogy mennyibe kerül egy egyszerű repülőút Londonba és milyen illetékeket kell az utasszállító társaságnak állnia? A válaszra a kérdést a Go2Sky szlovák légitársaság főnöke, Daniel Ferjanček leplezte le.

 

Fotó: Go2Sky / Aktuality.sk

 

Mégis miért éri meg nekik?

 

A Pozsony–London vonal már hosszú ideje a pozsonyi reptér legtöbb hasznot hozó járata. A Ryanair fapados légitársaság csak tavaly több mint 234 ezer utast szállított a fedélzetén. A Pozsony–London vonalon már 9 eurótól egészen 100 euró fölötti árakért lehet repülőjegyet vásárolni.

 

Feltehetnénk a kérdést, hogy miért nincsen több ilyen útvonal, ha ekkora igény van rá? A válasz azonban nem egyértelmű, hiszen nagyon sok minden közrejátszik. A repülőjegy ára függ a kereslettől, a reptér attraktivitásától, a vonal működtetéséhez szükséges kiadások magasságától, valamint a konkurencia piacbéli viselkedésétől.

 

Nagyon sok légitársaság mozijegyet kínál a fedélzetén, de sok esetben azzal is kizsebelik az utasokat, ha azok az ismerőseik mellett szeretnének ülni a repülőben. Tehát annak ellenére, hogy a repülőjegy ára igazán barátságos, az utasszállítók mindig kitalálnak valami olyan szolgáltatást vagy árut, amiért hajlandóak vagyunk hozzáfizetni. Ha mindenki rendelne pluszban frissítőt és 10 euróért valamiféle egyéb szolgáltatást, akkor teljes létszám esetén ez 1680 euró plusz bevételt jelentene.

 

Természetesen a szállítók attól a régiótól is kapnak juttatásokat, ahova utasok százait szállítják hozzájárulva az adott régió turizmusának fellendüléséhez. Annak ellenére, hogy az árjegyzék kialakítása során minden utasszállító más praktikákat alkalmaz, azért a repülőút költségeiből egyik sem enged. Most váltsuk aprókra ezeket az összegeket (számoljunk egy 168 férőhelyes Boeing 737-sel).

 

Földi szolgáltatások (Handling fees)

A földi szolgáltatásokat a szállító rendeli meg a repülőtértől vagy légitársaságtól. A földi szolgáltatás magába foglalja a becsekkolást (check-in), az utasok el- és visszavitelét a repülőgéphez, a csomagok osztályozását, be- és kirakását, a repülőgép földi üzemeltetését (víz és toalett), a repülőgép tisztítását, illetve a földi forrásokhoz való csatlakozást egészen addig, amíg el nem kezdi termelni a saját motorjaival az elektromosságot. Télen ezekhez a szolgáltatásokhoz tartozik a gép leolvasztása is, ami 5000 eurótól kezdődik. „Európában a karbantartás 2000 euró körül mozog, de például Franciaországban 4000 euró, míg Afrikában 3000 euró” – mondja Ferjanček.

 

Fotó: David Ištok/Aktuality.sk

 

Hírdetés

Átrepülési díj (Overfly fees)

A következő kiadást az átrepülési díj képezi, ami lényegében azokat a szolgáltatásokat fedezi, ami a repülés működtetéséhez szükséges. „Az átrepülési díj a megtett mérföldektől függ, miközben 1 óra (mintegy 800 km) 200 euró körül mozog” – magyarázza a Go2Sky főnöke. Az európai égbolton való átrepülésékért járó fizetségeket az Eurocontrol nemzetközi szervezet számlázza ki.

 

Megközelítési díj (Approach fees) és a leszállásért fizetett illeték (Landing fees)

A további illetékek a reptérhez való közeledéshez kapcsolódnak. Az európai norma 200-tól 300 euróig terjed, míg Pozsonyban ez az összeg 490 euró. Nem kis pénzbe kerül a landolás is. Az összeg a felszálló repülő súlyától függ. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 68 tonnás gép 890 euró fizet a landolásért.

 

Itt azonban a szállítónak lehetősége van egy trükk alkalmazására, mégpedig arra, hogy néhány tonnával csökkentheti a felszálló repülő súlyát. Annak ellenére, hogy a gyártók megadják a felszálló repülő maximális súlyát, mégis lehetőségük van az egyszeri illeték megváltoztatására. A szállítók ezt a lehetőséget akkor használják ki, ha tudják, kevesebb csomagot és kevesebb utast fognak szállítani. Ezt azonban nem tehetik saját kedvük szerint, hiszen létezik egy dokumentum (Load sheet), ami előjegyzi az utasok számát és csomagok súlyát.

 

Fotó: Flickr

 

Üzemanyag (Fuel) és az utasokért fizetett illeték (PAX TAX)

A következő költséget az üzemanyag jelenti, ami az egész repülésre szánt költségek 25 százalékát alkotja. A szállító továbbá minden utasért fizet egy egységes díjat, ami a bécsi repülőtéren egy személyre 35 eurót tesz ki, míg a pozsonyi reptéren 16,25 eurót. Az utasokért fizetett illették a szállítók legmagasabb költségeihez tartozik, hiszen az egész repülőútra szánt összeg 30 százalékát alkotja.

 

Repülőgép, személyzet, karbantartás,biztosítás (ACMI)

Az üzemeltetésre költött költségekbe nem csak a felszállás előtti tételek tartoznak. A légitársaságoknak a vállalkozókhoz hasonlóan költségei vannak a gépre, az adminisztrációra, a biztosításra és olyan alkalmazottai is vannak, akik a repülőgép üzemeltetéséről és a fedélzet biztonságáról gondoskodnak. Tehát a teljes költség 18 százalékát az ACMI (aircraft, crew, maintanance, insurance) költségei képezik.

 

Ezek a részletek a meghatározóak:

 

Akkor mégis miben rejlik a fapados járatok olcsó repülőjegyeinek titka?

 

Az utasszállítók emberek tömegében kelti fel az érdeklődését, ami gazdaságilag megéri. A kedvező áraknak köszönhetően több ember engedheti meg magának az utazást, és nemcsak az utasok, de maga az úti cél is jól jár, hiszen a légitársaságok turisták százait, ezereit, sőt gyakran százezreit viszik az adott régióba.

 

Ezek után már senkit sem érdekel, hogy a fedélzeten nem vár az utasokra luxus, így a fapados járattal is megelégszenek.

 

Természetesnek számítanak a megengedett csomagszám túllépésére és a fedélzeten kért extra szolgáltatásokért felszámlázott pótdíjak.

 

A költségek a repülőgépek tömeges vásárlásával is csökkennek.

 

A levegőben mindig egyféle típusú gépet használnak. A pilóták, a személyzet és a technikusok is egy adott típusú gépre kapnak iskolázást. Mivel az új gépek ritkán romolnak el, ezért keveset költenek a javításra.

 

A fedélzeten kínált étel és az ital szinte sosincs ingyen. Némelyik légitársaság pedig extra szolgáltatásokat is kínál: mozijegyeket árulnak, vagy fizetőssé teszik az ismerőseink melletti ülést.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

 

The post Miért éri meg a légitársaságoknak pár eurós repülőjegyeket árulni? appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »