Mikor fogyasztunk több áramot, ha fűtünk vagy ha hűtünk?

Mikor fogyasztunk több áramot, ha fűtünk vagy ha hűtünk?

POZSONY. Az elõzõ napokban tapasztalt hõség, illetve a klímaberendezések növekvõ mértékû használata ellenére is kisebb a lakosság áramfogyasztása, mint amekkora a téli fûtési idényben, a nagy zimankó idején volt – mondta el a Nyugat-Szlovákiai Villamosmûvek Rt. szóvivõje, Michaela Dobošová.

"Nagyon leegyszerûsítve elmondható, hogy a téli fûtés még mindig túlszárnyalja a nyári hûtést, de a statisztikai adatok azt jelzik, hogy a két célra elhasznált villanyáram mennyisége fokozatosan kiegyenlítõdik. Jelenleg 10 százaléknál nagyobb a fogyasztásunk, mint amekkora július utolsó heteiben volt, amikor viszonylag hidegebb volt az idõjárás" – pontosította az elmondottakat.

Dobošová arról is beszélt, hogy a klímaberendezés kiválasztása során fontos a hûtendõ helyiség jellegének figyelembe vétele – elsõsorban az ablakok, falak, tetõzet területéé, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a külsõ közeggel, illetve arra is figyelni kell, hogy az adott objektum hõszigetelt-e. Emellett figyelmbe kell venni a már nem építkezéssel kapcsolatos egyéb tényezõket, így a címkén feltüntetett fogyasztást, a zaj mértékét, illetve a kiegészítõ funkciókat, például a pollenszûrõt, a távirányítást és a smart-alkalmazásokat is.

"A költségek egy része olyan klímaberendezés vásárlásával takarítható meg, amely esetében figyelembe kell venni az energetikai címkén feltüntetett értékeket. Ez ugyanúgy érvényes, mint másféle fogyasztók vásárlása esetén: minél magasabb a berendezés kategóriája, annál kisebb az áramfogyasztása" – hívta fel a figyelmet a szóvivõ.

A klímaberendezés használatával kapcsolatos költségek  nagysága a használatának intenzitása és az aktuális idõjárás szerint is változik. "Minden esetben évi 40 és 60 euró között kellene lennie. Nem ajánlatos azonban a szervizen és a berendezés tisztításán takarékoskodni, ami ugyancsak kiadást jelent" – hangsúlyozta.

"Ha a háztartás nem rendelkezik klímaberendezéssel, akkor fontos az árnyékolás (redõnyök használata) és a megfelelõ szellõztetés akkor, amikor a levegõ hõmérséklete odakinn alacsonyabb, mint odabenn. A környék jobb klímájának megteremtésében segíthet a fák és további növények kiültetése és a vízi elemek elhelyezése is" – tette hozzá Dobošová.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »