Mikulás és Télapó

Levél jött, közzé teszem, tessék, lehet olvasni, gondolkodni.

Tisztelt Szerkesztőség!

Rendszeresen olvasom és hallgatom Bayer Zsolt úr elemzéseit és kérésem, hogy az alábbiakat számára sziveskedjenek továbbítani.

Kedves Bayer Úr!

Hírdetés

Nem is oly régen pellengérre állította a Lidl üzletláncot, amiért a Santoriniben található templomokat a rajtuk lévő kereszt kiretusálásával használta fel a reklámanyagában. A Lidl mellé idén felzárkóztt a MANNER gyár is, ugyanis unokámnak minden évben Ausztriából hoztam csoki Mikulást és Krampuszt. Azért onnan, mert a hazai piacon csak télapok kaphatók piros gúnyában bojtos sapkával. Márpedig nekem és még sokunknak Szent Miklós napja a mirai püspökről szól, aki a monda szerint a szegény ember ablakán arannyal teli zacskókat dobott be, hogy a szegény emer lányainak ne kelljen az utcán megkeresni a megélhezésükhöz szükséges pénzt. Kár, hogy a magyar közgondolkodás is már elfogadottnak tekinti a Télapót, a finn Joulupukkit rénszarvasokkal, vagy Santa Claus, aki Amerikában a Coca Cola reklám figurája. Szerintem nagy zavar van fejekben. Korábban a Mikulás európai keresztény ünnepként élt a valamennyiünk tudatában a kommunizmus és neoliberalizmus romboló ködösítésének térnyeréséig.

Ezért a Mikulás,  szerintem még csokoládéban is a szent püspököt kellene, hogy ábrázolja. A MANNER arany püspöksüveggel és rajta kereszttel hozta korábban forgalomba a csoki Mikulást, de idén ehelyett már piros süveg van a Mikuláson és a MANNER cég M betűs logója van a süvegen a  kereszt helyén. A korábbi és idei Mikulás képeit mellékelem.

Már csak hab a tortán, hogy Ausztriából kaptam tördelt táblájú mogyorós étcsokoládét, amit NEGERBROT-nak árultak évtizedeken keresztül, most viszont ERDNUSSBRUCH BITTER a neve. Az Ön szavait idézve, már az osztákok is teljesen meg vannak hülyülve, hogy a liberáis PC-nek akarnak megfelelni. Nem gondoltam volna, hogy már ők is eddig süllyedtek. Levelemet hirtelen felindulásból írtam, hogy bosszúságomat Önel megosszam.

Üdvözlettel

P. A.


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »