Milliókkal csökkenhet az újabb gyereket vállalók hiteltartozása

Demográfiai kihívások előtt áll az ország, évtizedek óta csökken a népesség. A kormány célja ezért az, hogy támogassa a gyermekvállalás előtt álló családokat

– mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Hozzátette: azoknak, akiknek van már van két gyermekük, de egy harmadikat is vállalnak (vagy akár többet is), gyermekenként 1-1 millió forintot engednek el a hiteltartozásukból. Ez kizárólag a 2018. január elseje után született gyermekekre vonatkozik majd, és már a várandóság 12. hetétől igénybe lehet venni.

Forrás: AFP

Jövőbeni hitelfelvételekre is vonatkozik

Novák Katalin elmondta azt is: nem csak a már meglévő lakáshitel fennmaradó összege csökkenthető 1 millió forinttal, de a támogatás a jövőbeni hitelfelvétel esetén is felhasználható. Ezt minden olyan család, illetve pár felveheti majd, ahol legalább 2 gyerek van (legyen az vér szerinti vagy örökbefogadott). E tekintetben felső életkori határ nincs, tehát akár nagykorúak is lehetnek a gyerekek, illetve az együttlakás sem feltétel – fűzte hozzá a politikus.

A pénzügyi intézményeknél lehet majd igényelni a támogatást – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy a pénzügyi intézmények fogják elbírálni azt, és pozitív elbírálás esetén a meglévő kölcsöntartozásból írják majd le az 1 millió forintot. Amennyiben nem fogadják el a kérelmet, a kormányhivatalokhoz, járási hivatalokhoz lehet majd jogorvoslatért fordulni.

Évi 10-20 milliárd

Ingatlanfedezeti lakáscélú hitelek és szabadfelhasználású hitelek esetében is igényelhető a támogatás, míg az új, jövőben tervezett hitelek esetén csak lakóingatlanhoz kapcsolódó hitelfelvételhez nyújtható a támogatás, amelyet hátralékos adósok is igénybe vehetnek – tette hozzá az államtitkár.

A költségvetési hatásokról szólva elmondta, hogy a jövő évre 17 milliárd forintos kiadással számolnak, évente pedig átlagosan 10-20 milliárd forint lehet majd a költségvetési vonzata. Ez a támogatás is az egyéb lakáscélú támogatásokhoz kerülnek, amely felülről nyitott, nincs felső korlátja.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »