Miloš Zeman a szlovákiai helyzetről: Úgy gondolom, hogy egy színes forradalmi kísérletről van szó

Miloš Zeman a szlovákiai helyzetről: Úgy gondolom, hogy egy színes forradalmi kísérletről van szó

Miloš Zeman cseh államfő a Mladá fronta DNES című cseh napilapnak adott interjújában a szlovákiai politikai helyzetet is értékelte. Zeman a beszélgetés során „színes forradalomról“ beszélt. Az cseh államfővel készített interjú során még nem volt ismert, hogy Andrej Kiska mikor nevezi ki a Pellegrini-féle új kormányt.

Hogyan értékeli a Szlovákiában zajló helyzetet, ahol Robert Fico kormánya benyújtotta a lemondását, Andrej Kiska államfő pedig elutasította Peter Pellegrini új kabinetjének kinevezését (az interjú akkor keletkezett, amikor Kiska még nem jelentette be, hogy mégis kinevezi az új kormányt), amelyet a jelenlegi koalíció javasolt. Ön szerint Kiska jól járt el?

A lemondott kormány addig tölti be a funkcióját, amíg ki nem nevezik az újat. Ez nálunk is így működik, nincs ebben semmi újdonság. Az alkotmány szerint a lemondott kormány az új kinevezéséig teljes értékű. Tehát, hadd kormányozzon ez a kormány, és hadd beszéljenek arról, hogy kinek kellene, és kinek nem kellene, hogy a tagja legyen. Szerencsétlennek tartanám magam, ha most bármilyen módon beleavatkoznék a szlovákiai belpolitikai helyzetbe. De most készülök a Tátrába, így feltételezem, hogy ott tudok találkozni a szlovákiai politikusokkal, és akkor megkérdezem őket, hogy valójában miről is van szó.

Ebben a pillanatban nem tudja megmondani, hogy mégis mi történik Szlovákiában?

Hírdetés

Úgy gondolom, hogy egy színes forradalmi kísérletről van szó. De ez csak az én véleményem, és ezekkel a beszélgetésekkel szeretnék bizonyosságot szerezni róla.

Azt beszélik, hogy Csehországban semmiféle színes forradalmat nem engedne meg.

Szeretném konstatálni, hogy amíg én leszek az elnök, addig semmiféle Majdant, semmiféle színes forradalmat nem fogok megengedni. Akármilyen nézeteket is fognak vallani az utcán tüntető emberek, én mindig ahhoz a mondathoz fogok igazodni, amit Eduard Beneš Klement Gottwaldnak mondott, de sajnos nem tudta bejezni. Én sosem engedném meg, hogy a köztársaság jövőjéről az utca döntsön.

HNonline.sk

Nyitókép: Reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »