Milyen lesz egy házi gyermekorvos nélküli Magyarország?

Milyen lesz egy házi gyermekorvos nélküli Magyarország?

Póta György egy szerdai háttérbeszélgetésen közölte azt a Magyar Nemzet tudósítása szerint, hogy két-három éven belül nem lesz annyi praxisba lépő gyermekorvos, amennyire szükség volna.

A gond az, hogy jelenleg nincs olyan törvény, ami előírná, hogy kötelezően működjenek házi gyermekorvosi praxisok az országban. Akik pedig most ellátják a gyerekeket, egyre inkább kiöregednek, és a betegeket olyan háziorvosokhoz irányítják, akik nem öt évig tanulták a gyermekgyógyászatot, hanem esetleg csak négy hónapig – utalt arra Póta György, hogy az önkormányzatok egyszerűen visszaveszik azokat a gyermekorvosi praxisokat, amelyek már fél évig üresek, és vegyes praxisokba irányítják a betegeket. Mára csupán 1500 praktizáló gyermekorvos dolgozik hazánkban.

“Már a huszonnegyedik órában vagyunk, most kell megakadályozni, hogy kihaljon ez a szakma, ugyanis két-három éven belül nem lesz annyi praxisba lépő orvos, amennyire szükség volna. Van olyan házi gyermekorvos, aki 84 évesen jelenleg is praktizál, mert nem akarja magukra hagyni a betegeket. Nyolc év alatt körülbelül száz praxis szűnt meg, a jelenleg dolgozó szakemberek 40 százaléka pedig már nyugdíjaskorú” – mondta az elnök.

S hogy milyen a házi (gyermek)orvos nélküli Magyarország?

Olvassa el riportunkat:


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »