Mindenki zsebében legalább 15 húszezres lehet – vagy inkább lehetne

Mindenki zsebében legalább 15 húszezres lehet – vagy inkább lehetne

Minden egyes magyar állampolgárra több mint 15 darab húszezres jut – számolta ki az Azénpénzem.hu a jegybanki adatok alapján. Ez azt jelenti, hogy a forgalomban levő pénz mennyisége alapján még a csecsemők pelusában is ennyi bankónak kell(ene) lapulnia. A legmagasabb címlet éves növekedése kiugró – írja Az Én Pénzem.

A forgalomban levő húszezresek száma öt év alatt nagyot ugrott, de a legutóbbi dinamika is igen jelentős. Az egy évvel korábbihoz képest ugyanis majdnem ötödével lett több a legnagyobb címlet (már minden harmadik bankó húszezres), miközben a tízezer forintos bankók mennyisége 5 százalékkal visszaesett. A kisebb címletek mennyiségi növekedése nem egészen 7 százalékos volt. Jól látszik tehát, hogy a kápé értékét elsősorban a nagyobb pénzek mozgatása okozza. Az érték alapján ugyanis a legnagyobb címlet már a teljes forgalom 63 százalékát (!) adja.

Hírdetés

Átlagosan egészen jó a helyzet

A lap kiszámolta: minden egyes magyar állampolgárra több mint 15 darab húszezres jut. Elméletben tehát ennyi lapul még a csecsemők pelusában is, de a mindig kártyát használók és azok zsebében is, akik nem sokszor láthatnak egyben 300 ezer forint kápét. Kisebb összeget (és egyúttal persze alacsonyabb címletű pénzt) már annál inkább.

A forgalomban lévő bankjegyek értéke az MNB jelentése szerint 4735,5 milliárd forint, mennyisége 449,9 millió darab volt 2017. szeptember végén. Az érmék értéke ugyanekkor 66,1 milliárd forintra, mennyisége 1708,2 millió darabra rúgott. A fémpénzekből értékben 7,2 százalékkal, mennyiségben 6,9 százalékkal forgott több, mint az előző év azonos időszakában. A növekedés valamennyi címletet érintette.

Az öt év alatt végbement változások között érdekes még, hogy a kisebb címletek (1-2 ezres és 500-as) mennyiségi részaránya – tehát az, hogy a papírpénzek mennyiségének mekkora hányadát adják ki – 36 százalékról 28,3 százalékra csökkent. Mivel az inflációt a kommunikáció szerint szinte teljesen visszaszorították, ez a változás csak arra utalhat, hogy mindenkinek egyre jobban megy itt. Legalábbis átlagosan.

(Az Én Pénzem nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »