Mint a háborúban a foglyok…

„Mint a háborúban a foglyok, csak a parabolamocskot fogjuk.” Kerek húsz éve, hogy azt osztálykiránduláson együtt ordítottuk a Tankcsapda klasszikus nótáját. Nos, a tányéros tévé lassan visszavonhatatlanul a múlt ködébe vész. A háború viszont egyre közelebb van hozzánk. És foglyok is vagyunk. A propaganda foglyai.

Sokan megállapították már, hogy a Donbaszban folyó konfliktus ilyen-olyan okokból egyedinek számít. Tényleg az. De nem csak az oroszok sokat emlegetett „beszivárgó takitkája”, vagy az ukrán hivatalos fegyveres erők mellett harcoló nacionalista/soviniszta/fullnáci önkéntes csapatok jóval kevesebb figyelmet kapott összehangolt bevetése miatt. Hanem azért, is, amit tudunk, tudhatunk arról, mi történik. Vietnam óta szinte minden háborút szorosan követett, dokumentált a média. Amely ugyan mindig elfogult volt valamelyik oldal irányába, de a Vasfüggönytől nyugatra, majd ’89 után világszerte azért igyekeztek a tárgyilagosság látszatát kelteni. Vagy legalább jelen lenni. A kelet-ukrajnai balhéról ezzel szemben szinte kivétel nélkül csak közvetett forrásokból „tudósítanak”. Megértem, hogy elég forró arrafelé a talaj, és egy békés stúdióbeszélgetést nehéz lenne összehozni az orosz szakadárok és a Jobb Szektor között a szétbombázott Luganszkban. De, azért legalább a szándékot jó lenne látni. Ha a Vice-nak sikerült bejutnia a mindkét donbaszi hadviselő félnél nagyságrendekkel elborultabb ISIS által uralt területekre, akkor azért elvárná az ember, hogy erről a háborúról se kizárólag az ellenfelek hadijelentéseiből kelljen tájékozódni.

Hírdetés

De, ha már így van, legalább a szemben álló erők állításait illene egyforma forráskritikával kezelni. Ehelyett viszont a fősodratú média lényegében az ukrán háborús propaganda átjátszóállomásaként működik. A lelkiismeretesebb szerkesztők legalább odabiggyesztik a kijevi jelentések után, hogy „független forrásból meg nem erősített információk szerint” – de a címadásban szinte mindig kijelentő módban szerepelnek Porosenkóék újabb állításai. Ha az ukránok szerint az orosz hadsereg átlépte a határt, vagy épp „lerombolt egy falut” akkor az úgy van, és kész. Ha Putyin arra szólítja fel a szakadárokat, hogy engedjék szabadon elvonulni a bekerített ukránokat, akkor abból annyi a fontos, hogy az orosz elnök a „Novorosszija” kifejezést használta, mert szőrös markát már kinyújtotta a régió felé. Ha viszont a felkelők jelentik azt, hogy nyugati zsoldosok harcolnak a másik oldalon, az ukránok szándékosan bombáznak polgári célpontokat, vagy civileket gyilkolnak – nos, akkor arról legfeljebb néhány, rettenetesen átlátszóan elfogult szélsőbalos/jobbos portálról értesülhet az ember. A legtisztességesebb még a Southfront hu facebook-oldal, amely legalább nem csinál titkot abból, hogy a donbaszi felkelők szemszögéből láttatja az eseményeket.

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »