Mintegy 160 filmet mutatnak be a prágai Febiofest filmfesztiválon

Mintegy 160 filmet mutatnak be a prágai Febiofest filmfesztiválon

PRÁGA. Mintegy 160 filmet mutatnak be az idei Febiofest nemzetközi filmfesztiválon Prágában – közölte Fero Fenič Prágában élő szlovák filmrendező, a fesztivál létrehozója és elnöke prágai sajtótájékoztatóján.

A jubileumi, immár 25. fesztiválra március 15-től március 23-ig kerül sor. A kiválasztott filmeket március 26. és április 21. között Csehország regionális központjaiban is megtekinthetik az érdeklődők.   

"Az eddigi 24 fesztiválon 186 ország alkotóinak 4390 filmjét vetítettük. A nézők száma már jócskán meghaladja az egymilliót" – mondta Fenič újságíróknak. Az idei vetítésekre a CineStar-Andel, Cerny Most moziközpontokban kerül sor, és újdonság, hogy Prága központjában, a Vencel téren is egy ideiglenes mozit fognak működtetni a rendezők.   

A filmeket négy tematikus szekcióban vetítik. A bemutatandó  alkotások teljes listája egyelőre nem nyilvános. A jubileumi fesztiválra egy Best of nevű szekciót is beiktattak, amelyben az elmúlt időszak 10 legsikeresebb filmjét fogják újra bemutatni.   

A negyed század alatt a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért 41 személy kapott Kristián-díjat, köztük magyarok is. Ezzel jelenleg 5000 eurós pénzjutalom jár. A Febiofest mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban, és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának.    

A zsűri elnöki tisztségét ezúttal Marta Kubišová cseh könnyűzenei legenda és egykori polgárjogi aktivista vállalta. A hagyományosan 33 személyből álló testületben a közönség legkülönbözőbb csoportjai vannak képviselve. Ez a zsűri dönt a Kristián-díjról.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »