Mintegy 600 ezer magyar élhet most az uniós országokban

A Portfolio.hu cikksorozatot ír a kivándorolt magyarokról, akiknek a számát megpróbálta megmérni a gazdasági portál. A KSH számait idézik, mely 2013 elején 350 ezerre, egy évvel később pedig 330 ezerre tette a hazánkat elhagyó polgárok számát, a külföldi cégalapítással foglalkozó Kftkreator pedig 600 ezerre. Mivel nincs erre vonatkozó egységes európai adatbázis, ezért a hírportál sok esetben – a korább mérésekhez hasonlóan – csak becsülni tudott.

A Portfolio a szomszédos országok közül a határon túli ingázók miatt nem vette figyelembe csak Ausztriát és Horvátországot. A többi uniós tagállam statisztikai hivatalaihoz fordultak, illetve minden országnak írtak e-mailt az ott élő magyarok száma felől érdeklődve. Bulgária, Észtország, Málta, Hollandia és Portugália statisztikusai többszöri megkeresésre sem válaszoltak, vagy egyáltalán nem tudtak adatokat küldeni. Mindezek alapján a következő adatok jöttek ki a Portfoliónak: a legtöbb magyar (mintegy 192 ezer) Németországban tengeti napjait, az ezüstérmes Franciaország (146 ezer fő), a bronz pedig az Egyesült Királyság (91 ezer fő).

Utóbbi mellbevágó, ugyanis alapvetően cáfolja a régóta keringő legendát, miszerint London a második legnagyobb magyar város.

Mintegy 72 ezeren élnek Ausztriában honfitársaink közül, a többi EU-s országban ennél jóval kevesebben.

Svédországban mintegy 16 ezren, Spanyolországban alig 10 ezren, a hatezret még az Írországban, Olaszországban és Belgiumban élő magyarok száma éri el.

A cikk szerzője megjegyzi, a francia adat jócskán túl-, a brit pedig alulbecsültnek tűnik. A portál emiatt készített egy módosított becslést, az adatsorokat és a számítási technikákat itt találja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »