Miroslav Lajčák: Egy diplomata kiutasítása szinte egy ökölcsapással ér fel

Miroslav Lajčák: Egy diplomata kiutasítása szinte egy ökölcsapással ér fel

Szlovákia szolidaritást vállalt az Egyesült Királysággal a Szergej Szkripal orosz ügynök és lánya, Julija elleni, idegméreggel elkövetett támadással összefüggésben, az adekvát reakció kérdésében pedig felelősségteljesen jár el – mondta Miroslav Lajčák külügyminiszter a Hospodárske novinynek adott interjújában.

Lajčák szerint nem lenne szerencsés, ha a nemzetközi közösség aszerint ítélné meg az egyes országokat, hogy ki hány orosz diplomatát utasított ki.

– mondta a külügyminiszter.

Miroslav Lajčák elmagyarázta, hogy Szlovákia szolidaritást vállalt azáltal, hogy egyértelműen elítélte a támadást, valamint támogatta az Európai Unió és a NATO határozatát is. „Az utólagos kérést arra vonatkozóan, hogy fontoljuk meg a kiutasítás lehetőségét, komolyan vesszük és elemezzük” – magyarázta a szlovák diplomácia főnöke, majd hozzátette, hogy egy nyitott ügyről van szó, hiszen a tiltott vegyszereket vizsgáló nemzetközi szervezet még elemzi, hogy pontosan milyen anyaggal is követték el a támadást.

Szlovákia első lépése az ügyben az volt, hogy beidézte az orosz nagykövetet, majd Lajčák javaslatára a kormány jóváhagyta, hogy hazahívják konzultációra a moszkvai szlovák nagykövetet. A miniszter hangsúlyozta, tudomásul kell venni, hogy nagyon komoly lépésről van szó. „Ezt az egészet nem szabad alábecsülni. Szlovákiának nincs gyakorlata abban, hogy ilyen lépésekhez folyamodjon. Egyedi eset ez, az Oroszországi Föderációval szemben pedig először alkalmaztuk” – hangsúlyozta.

A nagykövet hazahívása olyan diplomáciai eszköz, amellyel a kormányok kifejezik a két ország viszonyával való elégedetlenségüket. „Egy diplomata kiutasítása szinte egy ökölcsapással, míg a nagykövet visszahívása felemelt ujjal ér fel” – magyarázta Lajčák.

Teraz.sk

Nyitókép: AP/TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »