Mit őriznek az Őrségben? – 14. Ki fejezte le a jáki szenteket?

Mit őriznek az Őrségben? – 14. Ki fejezte le a jáki szenteket?

Az ősi, keresztény Magyarországot őrzik a Jáki templom kövei… Az Aranybulla kiadásának éveiben alapították, a tatárjárás után szentelték fel. A török időkben együtt pusztult, néptelenedett el az országgal, hogy a hódoltság elmúltával együtt épüljön újjá.

Díszei megfogyatkoztak, külső faragványai jórészt felújítottak, mégis, a kövek őriznek valamit abból az időből, amikor Magyarország még olyan majdnem-birodalom volt, amiről Morus Tamás Utópiát álmodott…

A Jáki templom oltára – Rozványi Dávid fényképe

Díszei megfogyatkoztak, de ettől a templom nem vált csupasszá, hiszen Isten és a lélek otthonra lel benne, nem meztelen, hanem megtisztult. Talán a történelem is azért fosztott meg minket magyarokat annyi mindentől, hogy mi is megtisztuljunk. Bár sokszor úgy érzi az ember, hogy lelkünk csak szegényebb lett, nem szabadabb.

 

Ják – Szent Jakab templom – Rozványi Dávid fényképe

A híres bencés apátság mellett egy kisebb templom is áll, ma már csak kápolna, Szent Jakabnak szentelve, ezt kevesebbet fotózzák, kevésbé híres, a turisták sem nagyon térnek ide be… Valamikor ez volt a falu temploma. Az apátság építésének idején külön kellett választani a szerzetesek templomát a plébániától (ugyanúgy, ahogy Somogyváron), egy kisebb templom épült a falusiaknak. Kerekbe hajló alaprajza ősi titkot idéz, azt a kort, amikor még tudták az emberek, hogy Isten tökéletes, tökéletes minden alkotása, s ehhez csak a kör méltó a maga egyszerűségében és teljességében. Egy imára, egy percnyi csendre, egy kis elmélyülésre ide is érdemes betérni.

A Jáki templom lefejezett szobrai – Rozványi Dávid fényképe

Amikor a török 1532-ben Kőszeg ellen vonult, lefejezte a templom szobrait. Gyermekkoromban még úgy gondoltam, hogy csak a sötét korszakok voltak képesek ilyen pusztításra, s milyen szerencse, hogy már szabadabb, békésebb korban élünk, de az idő érése rácáfolt optimizmusomra…

A politikai korrektség manapság barbárságban felülmúlja a középkori fanatikusokat is. Régen kinevették azt a pápát, aki Michelangelo freskóira ágyékkötőt és fügefaleveleket festetett, de elgondolkoztunk-e azon, hogy ma már az interneten és a TV-ben is kitakarják a meztelenséget, elfelejtve azt a régi igazságot, hogy nem az Isten által alkotott test a bűnös, hanem a rosszra hajló emberi akarat.

Félezer éve a török seregek fejezték le a jáki szobrokat, manapság már egy nemzetközi áruházlánc tűnteti el a fotókról a kereszteket… Szép új világ. De a hit és a szabadságvágy erősebb, mint a ránk telepedő szellemi diktatúra. A kereszténység isteni dimenzióban a Megváltást, emberi dimenzióban a szabadságot adta meg, egyikről se mondjunk le!

Erre is emlékeztet minket a Jáki templom.

Hírdetés

 

Korábban:

Zöld-e az Őrség aranya?

A táj gyönyörű, a sors keserű…

És mi is az az Őrség?

Szentmise Felsőszölnökön

Perben a történelemmel: Őriszentpéter, az “átjárók”

Majom a lovon, középkori szelfi, a hely, ahová sohasem süt be a Nap… Velemér

Táncoló színek – Veleméri katolikus templom

“Nemesmedvesig” és az erdőn át

Az ezeréves pechszéria margójára, Rönkfalva

Szalafő, Felsőszer és Pityerszer

A boldog herceg, akinek Szent József volt a pénzügyminisztere

Körmend, a boldog herceg kastélya

Nem csupán mese… – boldog Batthyány-Strattmann László

The post Mit őriznek az Őrségben? – 14. Ki fejezte le a jáki szenteket? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »