Mit őriznek az Őrségben? – 15. Velem: de kikkel és mivel?

Mit őriznek az Őrségben? – 15. Velem: de kikkel és mivel?

Velemben, ebben a határszéli kis faluban a magyar történelem legszentebb és legalávalóbb részei találkoznak: itt szállt meg Szálasi Ferenc nemzetvezető és itt őrizték egy rövid ideig a Szent Koronát (1944. december 27 és 1945. március 19 között).

Itt őrizték vajon egykor a Szent Koronát? – Rozványi Dávid fényképe

Egy szürke, elhagyatott ház, ahol egykor a nemzetvezető lakott és egy kis bunker, még egy borospincénél is kisebb, ahol a hagyomány szerint a Szent Korona vett lakást. Még ma is vitatják, hogy pontosan hol őrizték, de az emlékezést ez nem befolyásolja.

A Korona, múltunk legértékesebb  részét képviseli, Szálasi a legsötétebb órát, személye köti össze a nemzeti és a nemzetközi szocializmus közötti átmenetet – vajon melyik az erősebb? Melyikre kell jobban emlékeznünk? Az áhítat vagy a megvetés legyen bennünk erősebb, ha Velembe látogatunk?

Szálasi Ferenc háza Velemben – Rozványi Dávid fényképe

Szálasi lelkének méltó tükre egykori villája, ahová a kőszegi bombázások elől menekült, még ma is gonosz kisugárzást érezni a közelében, méltó párja Hitler sasfészkének…

Nem kell félnünk a történelemtől: szerencsére a magyar nép lelke egészségesebb annál, mintsem attól kelljen tartanunk, hogy nyilas vagy nemzetiszocialista zarándokhellyé válna Velem. Ez a kettősség, Szálasi és a Szent Korona emléke, alkalmassá tenné a falut (akár pont a Stirling villát), hogy egy kiállítás mutassa be, érzékeltesse, hogy milyen világot hozott magával 1944. október 15-e, a kiugrási kísérlet kudarca.

Ez a korszak még ma is sok tekintetben feldolgozatlan történelmi tudatunkban: Szálasit 1945 után halálra ítélték, kivégezték, ennek az ítéletnek a jogosságát senki sem vitatja, azonban sok kérdés még nyitott maradt. Nyitott kérdés az országgyűlés ülései ebben az időszakban (1944. december 24-én pont itt tartott gyűlést), a Magyar Királyi Honvédség működése (igazolhatja-e a kommunista ellenséggel való harc egy másik embertelen rendszer elfogadását), hogy reagált a közvélemény az utcákon megjelenő nyílt erőszakra (pl. a Duna-parti kivégzésekre)… Azt hiszem, egy ilyen kiállítás, mely sine ira elemezné és mutatná be ezt a korszakot, nagyban segíthetné ennek a bő fél évnek a feldolgozását.

A Szent Korona ezekben a hónapokban méltó módon képviselte az országot: Szálasi túszul ejtette, elrabolta, megalázva védte – de ezek az idők, Istennek hála, elmúltak. Magyarország, ha keserves utat is bejárva, visszanyerte nemzeti önrendelkezését. Sok egyéb kincse mellett erre emlékeztet minket ez a kis falu, Velem.

 

Korábban:

Hírdetés

Zöld-e az Őrség aranya?

A táj gyönyörű, a sors keserű…

És mi is az az Őrség?

Szentmise Felsőszölnökön

Perben a történelemmel: Őriszentpéter, az “átjárók”

Majom a lovon, középkori szelfi, a hely, ahová sohasem süt be a Nap… Velemér

Táncoló színek – Veleméri katolikus templom

“Nemesmedvesig” és az erdőn át

Az ezeréves pechszéria margójára, Rönkfalva

Szalafő, Felsőszer és Pityerszer

A boldog herceg, akinek Szent József volt a pénzügyminisztere

Körmend, a boldog herceg kastélya

Nem csupán mese… – boldog Batthyány-Strattmann László

Ki fejezte le a jáki szenteket?

The post Mit őriznek az Őrségben? – 15. Velem: de kikkel és mivel? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »