Mocorog a hitközség: visszaadja egyik belterjes díját egy demokrata a Spinóza-béli beszélgetés miatt

Mocorog a hitközség: visszaadja egyik belterjes díját egy demokrata a Spinóza-béli beszélgetés miatt

A Spinoza Színházban a Jobbik-elnökkel rendezett beszélgetés elleni tiltakozásként visszaadja az épületben múlt évben átvett Lendvai-díját egy nagyon demokrata újságíró, Tódor János.

A "magyar" Pulitzer- emlékdíjas újságíró, szociográfus a Spinóza-ház igazgatójának címzett nyílt levelében úgy fogalmazott, megütközéssel értesült arról, hogy ugyanabban a teremben, ahol a megtisztelő díjat átvehette, „egy szélsőjobboldali, újnáci párt elnöke volt a vendége a Kádár-rendszer egyik preferált újságírójának, Rangos Katalinnak.”

Tódor János felháborítónak tartja, hogy „a Spinoza-ház – ki tudja milyen megfontolásból – egy rasszista, homofób, szélsőjobboldali pártvezetővel és csapatával kokettál”. Hozzátette: „Megdöbbentett, hogy erre a nyilvános rendezvényre nem engedték be a jobboldali médiumokat, ezáltal alkotmány- (alaptörvény-) sértő módon önkényesen korlátozva a sajtószabadságot”.

Az újságíró nyílt levelében tudatta, mindezek elleni tiltakozásul visszaadja a zsidó fészekben átvett elismerését, és döntéséről a díjat odaítélő kuratóriumot is értesítette.

Paul Lendvai, Ausztriában élő újságíró (értsd: magyargyűlölő zsidó spicli) 2012-ben alapította sajtódíját, amelyet évente egy olyan újságíró kaphat meg, aki a "magyar" nyomtatott és internetes médiában kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeket publikált. A díjat odaítélő kuratórium elnöke Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője, tagjai Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője és Aczél Endre publicista, vagyis jóformán egy teljes hitközség. Az elismeréssel nettó ezereurós jutalom is jár. Tódor János a díjról lemondó nyílt levelében megjegyezte, hogy 2016 novemberében átvett elismerésével járó pénzjutalmat a cigánysimogató Igazgyöngy Alapítványnak ajánlotta fel, de amennyiben a Lendvai-díj Alapítvány kuratóriuma úgy rendelkezik, az összeget is hajlandó visszafizetni.

Kevés volt a "romázás" is

A "roma pride-os" Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke, cigány "polgárjogi aktivista" a Facebookon fakadt ki, hogy az "ismert újságíró", Rangos Katalin a másfél órás beszélgetés során mindössze két alkalommal említette meg Vona Gábornak a Jobbik és a Magyar Gárda "cigányok elleni fellépéseit", és azt is olyan összefüggésben, hogy az egyenruhás alakulatok „fegyelmezték” a cigányokat, miközben jogerős bírósági ítélet is kimondta, hogy "félelmet keltettek a népcsoportban felvonulásaikkal", és ennek oka volt, hogy a hatóság feloszlatta a szervezetet.

Tódor János a napokban mutatta be Vadászjelenetek című könyvét, amelyben a cigányok ellen elkövetett, kétes hátterű sorozatgyilkosságokról, és a 2008-2009-es években történt, etnikai alapú, állítólagos "gyűlölet-bűncselekményekről" ír.

(RomNet nyomán)

Az elől-hátul toleranciadíjas Tódor János nyílt levele (a helyesírási hibák meghagyásával) alább olvasható.

NYÍLT LEVÉL

Dr. Sándor Anna
igazgató
Spinoza Ház

Kedves Igazgató Asszony!

Kedves Anna!

Tavaly ilyenkor találkoztunk a Lendvai-díj átadón, amikor is én kaptam a díjat.

Megütközéssel értesültem róla, hogy ugyanabban a teremben, ahol a megtisztelő díjat átvehettem egy szélsőjobboldali, újnáci párt elnöke volt a vendége a Kádár-rendszer egyik preferált újságírójának, Rangos Katalinnak.

Jómagam újságíróként-szociográfusként közel 40 éve írok a hazai rasszista, cigány -és zsidóellenes mozgalmakról, paramilitáns, félkatonai szervezetekről, amelyek többsége a Jobbik Magyarország Mozgalomból serkent ki. Cikkeim miatt rendszeresen fenyegetnek meg, jelentenek föl – rágalmazásra becsületsértésre hivatkozva – a magyar újnyilasok és az őket nyíltan pártfogásukba vevő hatóságok. A rendőrségen a feljelentések nyomán ilyenkor rabosítanak, holott nem vagyok köztörvényes bűnöző, szemben az Ön színházában pódiumot kapott Vona Gábor pártjának több tagjával, egyebek közt a jelenleg az Országgyűlés alelnöki tisztét betöltő Sneider Tamással, akit köztörvényes erőszakos cselekmény miatt jogerősen elítéltek.

Felháborítónak tartom, hogy a Spinoza Ház – ki tudja milyen megfontolásból – egy rasszista, homofób,szélsőjobboldali pártvezetővel és csapatával kokettál.

Megdöbbentett, hogy erre a nyilvános rendezvényre nem engedték be a jobboldali médiumokat, ezáltal alkotmány (alaptörvény) sértő módon önkényesen korlátozva a sajtószabadságot.

Tiltakozásul visszaadom a Spinoza Házban kézhez vett Lendvai-díjamat, és elhatározásomat a díj kuratóriumának is bejelentem.

A díjjal járó pénzjutalmat az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlottam föl, és átvételét követően azonnal átadtam az alapítvány képviselőjének. Amennyiben a díj visszaadása miatt a Lendvai-díj Alapítvány kuratóriuma úgy rendelkezik, természetesen a pénzjutalmat visszafizetem.

Balatonboglár, 2017. november 18.

Tódor János

Radnóti Miklós Antirasszista-díjas,
Wallenberg-díjas,
magyar Pulitzer- emlékdíjas
újságíró, szociográfus

Korábban írtuk: Rangos Katalin vendége volt Vona Gábor a Dob utcai Spinoza-házban

Kényszermunkára hajtjuk a "romákat" – hazudta "Paul" Lendvai az osztrák állami tévében

"Paul" Lendvai szomorú, mert "eredeti hazájában" a "zsidógyűlölet bocsánatos bűnnek számít"

Dr. Ilkei Csaba: Paul Lendvai különös esete a BM. Állambiztonsági Főcsoportfőnökséggel


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »