Most éppen a lengyel kormány "veszélyezteti a jogállamiságot" az Európai Bizottság ügyeletes vádaskodói szerint

Az Európai Bizottság (EB) megítélése szerint a lengyel kormány veszélyezteti a jogállamiságot – jelentette ki Vanessa Mock, az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének egyik szóvivője kedden. Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az EB által Varsó ellen folytatott jogállamisági eljárást politikai indíttatásúnak nevezte.

Újságírói kérdésre válaszolva Mock elmondta, az Európai Bizottság megkapta Lengyelországtól azt a 12 oldalas dokumentumot, amellyel Varsó a júliusban küldött ajánlására válaszolt.

Mock aláhúzta: az uniós szabályozás világosan rögzíti, hogy a bizottságnak hogyan kell eljárnia akkor, ha egy tagállamban veszélybe kerül a jogállamiság. A szabályozás keretet biztosít a párbeszédre az érintett tagállammal annak érdekében, hogy elejét vegyék a jogállamiság súlyos megsértésének. A párbeszéd lehetőséget ad arra is, hogy a tagállam bizonyítsa: nem áll fent a jogállamiság megsértésének veszélye – tette hozzá.

Júliusban a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt az EB, “súlyos aggodalmának” adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

A brüsszeli bizottság összesen négy lengyel bírósági törvényt kifogásol. Közülük az egyik, már hatályba lépett jogszabály miatt július végén kötelezettségszegési eljárást indított el. A testület korábban jelezte: amennyiben a lengyel elnök által megvétózott két törvény mégis hatályba lépne, kész elindítani az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást is, amely végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat.

Sajtóinformációk szerint a 12 oldalnyi lengyel válaszban más uniós tagállamokban, köztük Spanyolországban, Dániában vagy Észtországban alkalmazott megoldásokat neveznek a lengyel bírósági reform mintájának. Ismertetik a lengyel igazságügyi reform céljait, közülük a bíróságok nagyobb hatékonyságát, az évekig húzódó perek lerövidítését emelik ki.

“Lengyelország megvédi az EU alapértékeit”

A EB által Lengyelországgal szemben folytatott jogállamisági eljárás nem érdemi, hanem politikai indíttatású – reagált Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az uniós szóvivő kijelentésére. Waszczykowski a wpolityce.pl konzervatív lengyel hírportálnak adott interjúban elmondta: Mock kijelentését nem kommentálhatja, ez a szóvivő álláspontját fejezi ki. “Nem a szóvivővel, hanem a bizottsággal leveleztem” – jelentette ki, leszögezve: elvárja a hétfői lengyel válaszlevélben foglaltakhoz viszonyuló érdemi reakciót, szabályosan folytatott párbeszédet vár, “nem pedig ad hoc összehívott sajtóértekezleteket, az uniós szóvivők mediaszerepléseit”.

Beata Szydlo lengyel kormányfő a köztévében is sugárzott videofelvételen reagált a Varsó politikáját bíráló uniós politikusok nyilatkozataira: Lengyelország védeni fogja az Európai Unió alapértékeit, az egyes tagállamok érdekei nem szoríthatják háttérbe a biztonságot.

Szydlo beszédben “egyes uniós politikusok Lengyelországról szóló igazságtalan nyilatkozatait” említette. Rámutatva az Európa előtt álló kihívásokra, Beata Szydlo éppen az egységet nevezte fontosnak. “Egyes államok részleges érdekei ne szorítsák háttérbe a legfontosabb kihívást, a kontinens lakosai biztonságának megőrzését” – szorgalmazta. Aláhúzta: Lengyelország “demokratikus, a jogállamiságot megőrző, szolidáris és Európa-barát ország”. Nyomatékosította: Varsó számára fontosak az EU alapját képező értékek, többek között a szabadpiac és a versenyképesség. Szydlo beszédében vélhetően többek között Angela Merkel német kancellár kijelentésére reagált, miszerint Németország nem hagyhatja szó nélkül a jogállamisággal kapcsolatos lengyelországi folyamatokat, és az EU egységét sem lehet megőrizni a jogállamiság feladásának árán.

Merkel szerint Berlin “nagyon komolyan” veszi az EB vonatkozó megállapításait, amelyekről részletesen tárgyal majd szerdán Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel. Németország továbbra is jó kapcsolatot akar Lengyelországgal, de nem teheti meg, hogy “a béke kedvéért befogja a száját, és nem mond semmit” – tette hozzá.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »