Most robbanhat a puskaporos hordó: a szaúdiak iráni követséget bombáztak le?

Most robbanhat a puskaporos hordó: a szaúdiak iráni követséget bombáztak le?

MTI nyomán

Még soha nem került köze a fegyveres konfliktushoz Szaúd-Arábia és Irán, mint most. A vahabita királyság Teherán állítása szerint szándékosan lebombázta jemeni nagykövetségüket.

Az incidensről az iráni Press TV számol be. A perzsa állam azzal vádolja Szaúd-Arábiát, hogy a jemeni lázadókat támadó harci gépei

szándékosan csapást mértek Irán szanaai nagykövetségének épületére.

“Szaúd-Arábia felelős a nagykövetségi épületben keletkezett kárért, és a személyzet egyes tagjainak megsebesüléséért” – jelentette ki a teheráni külügyminisztérium szóvivője az IRIB állami tévé híradása szerint. “Szaúd-Arábia ezzel a szándékos akcióval megsértett minden olyan nemzetközi egyezményt, amely a diplomáciai képviseletének védelmére vonatkozik. Az Iráni Iszlám Köztársaság fenntartja magának a jogot, hogy megvédje magát ebben az ügyben” – tette hozzá.

A szaúdi vezetésű koalíció szóvivője, Ahmed Aszeri dandártábornok erre reagálva bejelentette, hogy kivizsgálják a szerda éjjeli állítólagos esetet.

A koalíció gépei súlyos csapásokat mértek szerda éjjel olyan szanaai célpontokra, amelyek a húszi lázadók kezén vannak, ezek között olyan helyek ellen is, ahonnan a húszik rakétavetőkkel támadták Szaúd-Arábia területét. A húszik civil épületekben, köztük nagykövetségekben is felállítottak rakétavetőket – állította a szóvivő. Hozzátette, hogy a koalíció korábban arra kért minden országot, hogy adja meg külképviseletei jemeni koordinátáit. Kijelentette, hogy a húszik által megadott információk “nem hitelesek”.

A háborús helyzet miatt az AP hírügynökség tudósítói egyelőre nem tudják megközelíteni Irán szanaai nagykövetségét, szaúdi tisztségviselőket pedig nem tudtak megszólaltatni az ügyben. A Reuters hírügynökség viszont azt jelentette, hogy helyi lakosok nem látnak semmilyen kárt az iráni nagykövetségi épületben, amely Hadda kerületben van.

A Press TV ugyanakkor azt írja, nem ez az első eset, hogy Szanaa-i követségüket támadás érte. A portál emlékeztet: tavaly júniusban Irán már felhívta az ENSZ Biztonsági tanácsának figyelmét, hogy a szaúdi légierő két hónapon belül kétszer mért csapást a külképviselet közvetlen közelében, komoly károkat okozva az épületben.

Szaúd-Arábia légiereje március óta bombázza koldusszegény déli szomszédját, emberi jogsértések és háborús bűnök tömkelegét elkövetve.

Az iráni állami tévé közben arról számolt be, hogy Teherán betiltotta minden szaúdi áru importját, miután Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A döntés Haszan Róháni elnök kormányának rendkívüli ülésén született.

Irán évente 60 millió dollár (17 milliárd forint) értékű árut – főleg csomagolóanyagokat és textíliát – importál Szaúd-Arábiából.

 Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomácia konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején 46 másik emberrel együtt terrorizmus vádjával kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijád és több szövetsége megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahabita irányzatát követő, arab Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsa Irán között évek óta vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »