Moszkva: a britek által előkészített provokáció volt a szíriai "vegyi fegyveres támadás"

Moszkva: a britek által előkészített provokáció volt a szíriai "vegyi fegyveres támadás"

Moszkva szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy a britek részt vettek az „állítólagos vegyi támadással teremtett provokáció” megszervezésében. A britek szerint ez „a leghitványabb hamis hír, amit eddig láttunk az orosz propagandagépezettől”.

Az orosz védelmi tárcának bizonyítékai vannak arra, hogy Nagy-Britannia közvetlenül részt vett a provokáció megszervezésében, amelyet az állítólagos vegyi támadással teremtettek a kelet-gútai Dúmában – közölte pénteken Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz katonai tárca szóvivője újságírókkal. Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet „szemenszedett hazugságnak és bizarrnak” nevezte a moszkvai minisztérium állítását, amelyet vehemensen tagadott.

„Ez groteszk, ez egy szemenszedett hazugság, a leghitványabb hamis hír, amit eddig láttunk az orosz propagandagépezettől” – hangoztatta Pierce újságírók előtt. A brit ENSZ-diplomata határozottan kijelentette, hogy Nagy-Britanniának nem volt köze a történtekhez.

Hírdetés

Az orosz vezérőrnagy szerint a tárca munkatársai megtalálták a színlelt vegyi támadásról készült felvételek szereplőit Dúmában, akik aztán elmondták, ezek hogyan készültek. „Jelenleg az orosz védelmi tárca birtokában vannak más bizonyítékok is, amelyek Nagy-Britannia közvetlen részvételéről tanúskodnak a kelet-gútai provokáció megszervezésében” – mondta Konasenkov. Hozzátette: április 3. és 6. között az ellenzéki szíriai fegyveresek területein működő Fehérsisakosok elnevezésű mentőalakulatra London jelentős nyomást gyakorolt, sürgetve az előre előkészített provokáció végrehajtását.

Konasenkov beszámolt az újságíróknak arról is, hogy a tárca által meghallgatott két szíriai, aki szerepelt az állítólagos vegyi támadásról készült felvételeken, nem hallgatta el nevét, orvosi képzettséggel rendelkezik, s a dúmai kórház mentőszolgálatánál dolgozik. Tanúvallomásukban – az orosz vezérőrnagy szerint – azt állították, hogy a kórházba szállított emberek egyikének sem voltak vegyi mérgezési tünetei. „Amikor éppen elsősegélyben részesítették őket, ismeretlenek rontottak be videokamerákkal a kórházba. Ezek az emberek kiabálni kezdtek, pánikot keltettek, és tömlőkből vízzel fröcsköltek le mindenkit, azt ordítva, hogy a helységben lévők vegyi támadást szenvedtek” – idézte a szíriaiak beszámolóját Konasenkov.

A vezérőrnagy azzal folytatta, hogy a páciensek és hozzátartozóik ezt követően pánikba estek, és egymást próbálták vízzel leönteni. „Miután mindezt felvették videóra, az ismeretlenek gyorsan eltűntek” – tette hozzá. Konasenkov kijelentette: az ilyen tények számítanak bizonyítéknak egy civilizált világban. Emlékeztetett, hogy korábban Oroszország ismételten figyelmeztetett a szélsőségesek készülő provokációjára Kelet-Gútában a polgári lakosság elleni színlelt vegyi támadásokkal.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »